Da li treba da mu verujete?

by | 25 aprila, 2009


Izreku „ljubav je slepa“ čuli smo, valjda, baš svi. Ipak, postoje neke stvari koje, ni u ovom uzvišenom stanju, ne biste smeli da previdite, a još manje da ih tolerišete. Ukoliko osećate da u vašoj vezi nešto ipak ne štima, a tiče se poverenja, pomoći ćemo vam da uočite šest upozoravajućih znakova kod svog partnera.

poverenje

Za početak, moram da kažem da volim muškarce, što je, složićete se sa mnom, sasvim prirodno. Takođe, nisam od onih žena koje smatraju da su svi muškarci koristoljubivi gadovi – da žele samo seks, a kada ga dobiju, redovno nestaju u vidu lastinog repa. Ne, ja sam uverena da je većina muškaraca vredna ljubavi i poverenja. ALI! Od slatkog tipa, koji je obećao da će zvati, ali to nije uradio, pa do supruga, koji u krizi srednjih godina počinje napadno da uvlači stomak, „poliva“ se afteršejvom i kupuje kola za koja je jasno da predstavljaju produžetak… znate već čega, svaki muškarac, pre ili kasnije, učiniće nešto što će poljuljati vaše poverenje. Ipak, najvažnije pitanje jeste – koliko su ozbiljne ove prevare? Da li su one pokazatelj da uopšte ne treba da imate poverenja u svog čoveka? Najbliži odgovor, koju mogu da dam na osnovu ličnog iskustva, jeste da poverenje zavisi od određenih faktora. U osnovi, poverenje se stiče ispunjavanjem datih obećanja u prećutnom „ugovoru“ koji ste sklopili sa svojim emotivnim partnerom, kažu psiholozi. Svaka prevara i izneverena očekivanja predstavljaju signalnu lampicu da nešto nije u redu. Ipak, još važnije pitanje, koje se nameće zbog ovih „sitnih“ pronevera, jeste – da li su one naznaka budućeg, konstantnog ponašanja?
U nastojanju da vam pomognemo da razrešite osnovnu dilemu – da li da mu verujem ili ne? – otkrivamo vam lična iskustva naših čitateljki. Neke od njih su odlučile da oproste i zaborave prevaru svog partnera, a neke su odlučile da zaborave sve i potraže novog, poverenja vrednog, muškarca.

 

Upozoravajući znak br. 1
NIJE SPOMENUO SVOJIM PRIJATELJIMA DA POSTOJITE!

Nakon nekoliko meseci zabavljanja sa Markom, Emilija (32) je, ubeđena da se radi o ozbiljnoj vezi, doživela veliki šok – niko od Markovih prijatelja nije znao da ona uopšte postoji. „Bio je to prvi put da smo izašli u društvu i ja sam pomislila da je želeo da me konačno upozna sa svojim prijateljima i da se pohvali svojim izborom“, kaže Emilija. „No, ubrzo sam, iz razgovora, saznala da me je najavio kao svoju ‘prijateljicu’. Niko nije imao pojma da smo zajedno. Štaviše, jedan od njegovih prijatelja počeo je da mi se udvara. Osetila sam se poniženom, ali sam prećutala, jer nisam znala kakav zaključak da izvučem iz svega toga.“
Ipak, Emilija će se ubrzo uveriti da je ova mala „signalna lampica“ ukazala na mnogo veći problem. „Zvao me je svaki dan, razgovarali smo satima i pričao mi je sve o svom životu. Međutim, nikada me nije nazvao svojom devojkom“, kaže Emilija. „Postalo mi je jasno da Marko želi da naš odnos ostane na nivou nedefeinisane, ali ‘udobne’ veze, što mu je pružalo mogućnost da se ne izjašnjava. Shvatila sam da sa ovim čovekom nemam budućnost.“
To je bilo dovoljno da Emilija donese ispravnu odluku i napusti Marka, koji je, sasvim očigledno, patio od fobije od vezivanja. Da je, kojim slučajem, ostala sa njim, Marko bi je potisnuo u „ćošak“ i nastavio da odbija da definiše njihov odnos.

Upozoravajući znak br. 2
IZNEVERIO JE VAŠE POVERENJE!
Kada poklonite svo svoje poverenje jednom muškarcu, a on ga grubo izneveri, da li je to razlog da okončate vezu? „Pre godinu dana dobila sam otkaz u firmi u kojoj sam radila nekoliko godina. Međutim, prijateljima sam rekla da sam svojevoljno odlučila da napustim firmu“, započinje svoju priču Sandra (31). „Prirodno, svom partneru sam rekla istinu i zamolila ga da to bude samo naša tajna.“ I, šta se desilo? Pa, Sandrin partner je ubrzo odao tajnu većini njihovih prijatelja. Štaviše, rekao je to i svojoj bivšoj devojci, koja je mrzela Sandru iz dna duše! Ona je raširila vest u krugu svojih prijateljica, od kojih je jedna pozvala Sandru i, sarkastičnim tonom, ponudila joj pomoć. A koji je bio izgovor Sandrinog partnera? Jednostavno je slegnuo ramenima i lakonski prokomentarisao: „Zaboravio sam da je to tajna!“ Ovaj njegov gest okončao je vezu između Sandre i njenog momka. Sandra je shvatila da je on više vrednovao svoju vezu sa bivšom devojkom nego nju i njihov odnos. Nakon toga, usledilo je samo jedno kratko „zbogom“. Informacija je uvek važeća moneta, tvrde psiholozi. Poveravanjem tajni i razmenjivanjem poverljivih informacija vi, zapravo, otkrivate svoju unutrašnju snagu i emotivno stanje. Jedna je stvar nesvesno odati neki poverljivi podatak, a sasvim druga namerno podeliti kompromitujuće ili krajnje intimne informacije o voljenoj osobi (i to još bivšem partneru!). To je zaista najteži „zločin“. U ovom slučaju radi se isključivo o lojalnosti, tačnije o grubom kršenju iste.

Upozoravajući znak br.3
NEKOREKTNO SE PONAŠA NA POSLU!
Nečasno ponašanje – čak i ako vi niste ta osoba koju laže i vara – siguran je znak da će, kad tad, i u vašoj vezi primeniti iste neetične metode. Ponašanje na poslu, tačnije poslovna etika, ne mogu da se odvoje od privatnog morala. To je nedeljiva celina svake ličnosti. Očita potvrda: Vera (28) je otkrila da je njen mladić, sa kojim je bila duže od godnu dana, prevario svog poslovnog partnera i prijatelja. Naime, on je namerno umanjio iznos zarade u projektu u koji su zajedno ušli i, kasnije, prisvojio tu „razliku“. Vera je bila šokirana. „Boban je imao silna opravdanja za ono što je uradio“, kaže ona. „Zapravo, Boban je toliko vešt ‘trgovac’ da sam sigurna u to da je i sebe ubedio da nije učinio ništa loše.“ Međutim, Vera je mogla samo da ga prezre Bobana i nazove ga bivšim.

Upozoravajući znak br. 4
ON VRŠI SEKSUALNI PRITISAK NA VAS!
Ukoliko muškarac ne poštuje vaše želje i granice koje ste postavili, posebno ako se to dešava na početku veze, onda treba da budete oprezni. Osim toga, ako je muškarac sebičan u postelji, velike su šanse da će se isto ponašati i u drugim oblastima života. Ipak, u već oformljenoj, stabilnoj vezi, stvari nisu uvek crno-bele, tvrde eksperti. Primer: Olga i Peđa. Olga je odlučila da ostane u vezi (štaviše, udala se za Peđu) uprkos onom što se desilo: „Peđa je želeo da me slika bez odeće. Dugo sam se odupirala tome i, na kraju, sam popustila. Nakon toga, osetila sam se poniženom i povređenom“, kaže Olga. „Iako je ovaj gest bio prilično neprijatan za mene, Peđa ima mnogo sjajnih crta karaktera – izuzetno je pametan, duhovit i obično poštuje moja osećanja i želje. Zbog toga sam mu oprostila ovu ‘epizodu’ i udala se za njega“, kaže Olga.
Naravno, ova odluka i nije bila nepromišljena, niti pogrešna, jer je veliki broj stvari odlično funkcionisalo u njihovoj vezi. Naravno, Peđa nije trebalo da forsira svoju želju, ali postoji velika razlika između seksualne znatiželje I potpunog zanemarivanja želja partnera.


Upozoravajući znak br. 5

ON KRIJE NA ŠTA TROŠI NOVAC!

Nedostatak para, s jedne, i veliki lični prihodi partnera sa druge strane, zaista treba da signaliziraju da nešto nije u redu. Obično se radi o nekom obliku zavisnosti – kockanju, klađenju… Ukoliko partner, ipak, pokuša da koriguje svoje ponašanje, i u tome se iskreno trudi, onda ima razloga za oproštaj. No, ukoliko je do sada bezbroj puta prekršio obećanje, a vi se (s razlogom!) konstantno pitate: „Kada će ponovo da me razočara?“, onda je vreme da napustite partnera. Staša i Milan su se konstantno svađali zbog novca. „Moj suprug i ja imamo troje male dece i dugo smo se borili da ostvarimo takav standard života koji će nam omogućiti da imamo sve što nam je potrebno“, kaže Staša. Par je imao odvojene račune u banci, zbog čega Staša nije imala uvid u Milanove, sve veće, izdatake. No, jednog dana usledio je strašan šok zbog spoznaje da Milan redovno posećuje kladionice i kockarnice. Staša je istog dana zatražila od svog supruga objašnjenje za krajnje neodgovoro ponšanje, koje je, nažalost, poprimilo obrise zavisnosti. On je iskreno obećao da će se odvići od poroka, a Staša je, iako je u prvom trenutku poželela da ga napusti, odlučila da ostane sa njim. Zašto? „Zato što je naš brak bio dobar i zato što želim da on ponovo bude takav. Takođe, Milanov trud da se odupre poroku sasvim je evidentan“, odgovara Staša. Ipak, sve dok traje proces rehabilitacije i dok se Milan trudi, ne možemo da damo definitivnu, pozitivnu „presudu“ ovom slučaju.

 

Upozoravajući znak br. 6
NIJE TU KAD VAM JE NAJPOTREBNIJI!
„Jedan od osnovnih razloga zbog kojih sam izabrala Strahinju za svog životnog saputnika jeste to što je pouzdan. Ova osobina mi je oduvek bila jako bitna u emotivnim vezama“, kaže Jasna (37). Prvih šest godina braka bile su divne. A onda je Jasna ostala u drugom stanju. „Iako smo često pričali o detetu i iskreno ga želeli, moja trudnoća uticala je na to da Strahinja počne čudno da se ponaša. Odjednom je postao neobično ćutljiv i povučen. Tokom cele trudnoće, osećala sam se strašno ‘daleko’ od njega. Često mi se činilo da se on nalazi na nekom ostrvu do kojeg ne mogu da doplivam.“ Poslednjem pregledu pre porođaja prisustvovao je i Strahinja. Lekar im je saopštio da, zbog određenih faktora, Jasna mora da ide na indukciju. Lekar je već za naredni dan zakazao porođaj, na šta je Strahinja, na Jasnino zaprepašćenje, prokomentarisao: „Ne mogu sutra. Imam poslovnih obaveza koje nikako ne mogu da odložim.“ Jasna mu je, kroz stisnute zube, uzvratila: „Sigurna sam da možeš da ih odložiš za neki drugi dan, jer ćeš sutra DOBITI DETE!“
Nakon ovog pregleda, Strahinja se nije vratio kući do deset sati uveče. Nije pozvao Stašu nijednom, niti joj je poslao poruku. Kada se konačno pojavio na vratima, obratio se Jasni, koja je drhtala od besa: „Hoću da završimo neke stvari pre nego što se beba rodi.“ Narednog dana, Strahinja je spavao kod kuće, dok se Jasna porađala! Da li je tako nešto uopšte moguće? Da stvari budu još neverovatnije, Jasna je oprostila Strahinji. Kako? „Pa, bilo je potrebno gotovo dve godine da ‘preradim’ to što mi se desilo“, kaže Jasna. „Ono što mi je, ipak, pomoglo u tom procesu opraštanja jeste spisak svih divnih Strahinjinih osobina, kao i stvari koje je za mene učinio u prošlosti. Sve to prevagnulo je nad jednom lošom epizodom u našem životu. Na kraju, prihvatila sam njegovo objašnjenje za krajnje bizarno ponašanje – Strahinja je bio zabrinut (i na smrt preplašen) jer je sad dobio novu ulogu – hranitelja porodice. Posle mnogo vremena, ipak sam shvatila da je govorio istinu.“
Jasnina odluka pokazala se ispravnom. Strahinja je postao sjajan otac i ponovo onaj „stari“ u koga se Jasna zaljubila. Stiče se utisak da je Jasna učinila jedan korak unazad i pristupila svom problemu kao matematičkoj jednačini. Ona je shvatila da je njen suprug dobar čovek koji je imao jednu, iako dužu, lošu epizodu u životu. Jasnina priča je dokaz da i u slučaju kada je upozoravajući alarm zapravo „vatrogasna sirena“ ne treba bežati glavom bez obzira. Ponekad je takva situacija (problem), u stvari šansa da par izgradi i produbi svoj odnos. U najgorem slučaju, postaćete jači, iako bez partnera. A u najboljem slučaju, postaćete jači kao par.

 

poverenje


MOŽETE DA MU VERUJETE KADA…

Nekoliko naših čitateljki otkrile su čarobni trentak u kojem su shvatile da mogu u potpunosti da se oslone na svog muškarca

Priča br. 1

„Saša i ja smo izlazili tek tri meseca kada sam se jako razbolela i zbog toga bila hospitalizovana. Kada sam se vratila u svoj stan, primetila sam drugačiji razmeštaj stvari i savršen red. Poučena lošim iskustvom sa bivšim momkom, koji je voleo da pretura po mojim stvarima, pozvala sam Sašu i besno ga upitala: ‘Da li si ti dirao moje stvari?’ Saša mi je uzvratio smirenim glasom: ‘Pogledaj ispod jastuka.’ Tamo me je ‘čekao’ predivan prsten i izjava ljubavi. Raznežena ovim gestom i tek nakon pažljivijeg razgledanja stana, shvatila sam svu nežnost, dobronamernost i veličinu brige mog dečka. Saša je platio sve zaostale račune, napunio je frižider, spremio ceo stan, oprao veš… Tada sam odlučila da ga nikome ne dam!“ Dragana (25)

 

Priča br. 2
„Zabavljala sam se sa Dušanom tek dve nedelje kada sam saznala da je, sa jedne zabave, otišao u pratnji druge devojke. Kada sam zatražila objašnjenje Dušan nije pokušao da me slaže, niti da pobegne od istine. Smireno je rekao: ‘U pravu si. Zaista sam bio kreten. Znao sam da naša veza postaje sve ozbiljnija i verovatno sam želeo još jedan flert pre nego što se konačno vežem. To se više neće desiti.’ S obzirom na to da mi je tako dostojanstveno priznao istinu, na samom početku veze, mogu da mu verujem.“ Tamara (30)

 

Priča br. 3
„Moj suprug Darko oduvek je tvrdio da je poziv striptizete (i slične profesije) nešto što najviše ponižava ženski rod. Na početku, mislila sam da je to samo priča kojom želi da me zadivi i stekne moje poverenje. No, sticajem okolnosti, jedne večeri zatekli smo se sa društvom u noćnom baru u kojem se izvodio striptiz. Tokom ove tačke, mom Darku bilo je vidno neprijatno. I dok su njegov prijatelji neumesno dobacivali i smejali se, on se mrštio i negodovao. Na kraju se i posvađao sa svojim prijateljima i, nakon ove epizode, prestao da govori sa nekolicinom od njih. Njegova rekacija, a pre svega motiv, bila je krajnje iskrena, što me je uverilo da je čovek kojem mogu da verujem u potpunosti.“ Marija (28)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.