Osvojte knjigu „Zdrav apetit“ Gordona Remzija!

by | oktobar 25, 2015

Kako da vam jela iz sopstvene kuhinje postanu ne samo zdravija već i ukusnija, otkriva naš omiljeni šef – Gordon Remzi – u knjizi “Zdrav apetit”. Za pet čitateljki, koje nam otkriju recept za omiljeni specijalitet iz sopstvene kuhinje, izdavač “Booking” pripremio je pet primeraka ove izvrsne kulinarske knjige!

Layout 1

Šta treba da uradite? Pošaljite nam fotografiju i tekst recepta na mail [email protected] sa naslovom “Zdrav apetit”. Ne zaboravite da upišete i svoje podatke: ime i prezime, godine, adresu i mesto stanovanja, kao i naziv recepta. Požurite, vremena ima samo do ponedeljka 26. oktobra, kada započinje glasanje za uži krug od 10 najboljih recepata, a žiri redakcije L&Z će u petak 30. oktobra objaviti imena pet finalista!

Šta vas očekuje u knjizi “Zdrav apetit”?

“Verujem da, uz malo dodatnog znanja i truda, svako u svoju ishranu i svakodnevni život može uneti male promene koje mnogo znače”, kaže čuveni selebriti šef Gordon Remzi u uvodu knjige “Zdrav apetit”. “Da budemo jasni: ovo nije knjiga o držanju dijete. Svako ko me poznaje zna da nisam pristalica pomodarskih dijeta. Ipak, smatram da mogu spremiti i poslužiti zdravu hranu ne kvareći pritom njen ukus i miris i ne menjajući drastično način pripreme.” Mi vam donosimo dokaz za ove njegove reči. Predstavljamo jedan od zdravih i ukusnih recepata koje možete pronaći u knjizi. U pitanju je dobro poznato jelo, ali pripremljeno malo drugačije, na spicey način.

f02 Gordon Ramsay ZALJUCENA CEZAR SALATA

Zaljućena cezar salata sa parmskom šunkom
4 porcije

Sastojci: 
– 8 režnjeva parmske šunke (ili neke druge pršute), malo maslinovog ulja, 8 debelih kriški čabate, 4 očišćene i oprane zelene salate, 15–16 (oko 60 g) mariniranih fileta inćuna, narendani parmezan za ukrašavanje
Dresing:
– 1 očišćen i zgnječen čen belog luka, 2 isprana, osušena i sitno naseckana usoljena inćuna, 1/2 kašičice ljute paprike, malo vuster sosa, 100 g običnog ili grčkog jogurta, sveže samleven crni biber

Priprema: 
– Da biste napravili dresing, sameljite sve sastojke u multipraktiku i, ako želite, dodajte biber. Verovatno će biti dovoljno slano, zbog inćuna.
– Parmsku šunku pripremite iz dve ture. Zagrejte malo maslinovog ulja u neprianjajućem tiganju i u njega položite 4 režnja šunke. Na srednjoj temperaturi pržite nekoliko minuta dok šunka ne dobije zlatnobraon boju, a potom je prebacite na tanjir. Ostatak šunke pripremite na isti način. Ostavite da se šunka ohladi i postane hrskava, a onda je izlomite na sitnije komade.
– Blago prepecite kriške čabate u istom tom tiganju, sa obe strane. Izvadite kriške i isecite ih na krutone. Razdvojte listove zelene salate i rasporedite ih na tanjire. Preko toga pospite krutone, komade parmske šunke i filete inćuna. Pospite dresingom i narendanim parmezanom, pa poslužite.

F06-Gordon-Ramsay-PIRE-OD-MLADOG-SIRA-JOGURTA-I-SLJIVA

 

Pire od mladog sira, jogurta i šljiva
4–6 porcija

Sastojci: 
– 500 g zrelih šljiva, 1/2 kašičice cimeta u prahu, 2–3 kašike kristal šećera, za bolji ukus, 1 zvezdasti anis (po želji), 300 ml niskomasnog jogurta, 300 ml niskomasnog mladog sira, 2–3 kašike šećera u prahu ili po ukusu

Priprema: 
– Prepolovite šljive, izvadite im koštice i krupno ih nasecite. Pospite cimetom i sa 2 kašike kristal šećera. Veliki tiganj stavite na jaku vatru, ubacite u njega šljive i dodajte zvezdasti anis, ako ga koristite. Pržite 4–6 minuta da šljive smekšaju, dodajući, ako je neophodno, malo vode. Probajte i, ako je potrebno, dodajte još malo šećera. Izbacite zvezdasti anis.
– Prebacite šljive u blender ili multipraktik i meljite dok ne dobijete ujednačen pire. Da biste odstranili komadiće kožice, procedite kroz gusto sito. Ostavite da se potpuno ohladi.
– Uspite jogurt i mladi sir u veliku činiju, pa dodajte šećer u prahu. Lagano umutite, pa blago umešajte i sav pire od šljiva, osim 2 kašike. Prespite u staklene ili plastične čaše. Preko umešajte preostali pire da izgleda kao vrtlog. Poslužite odmah.

Knjigu možete poručiti online sa popustom od čak 50 odsto OVDE.

Foto: PR

Tagovi: