Vodimo vas na predstavu u Bitef teratar

by | 23 novembra, 2016

Predstava Bitef teatra Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti, po konceptu, režiji i u izvođenju Sanje Mitrović i Vladimira Aleksića, nakon uspešne turneje po Belgiji, Brazilu, Francuskoj, Nemačkoj, ponovo se igra na sceni Bitef teatra 27. i 28. novembra sa početkom u 20h, u okviru festivala autorskog filma.

image002

Predstava Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti je premijerno izvedena u maju ove godine u Bitef teatru. Istaknuta pozorišna stvarateljka Sanja Mitrović i renomirani glumac Vladimir Aleksić se u predstavi bave skorašnjim istorijom Socijalističke Federativne Repulbike Jugoslavije, zemlje koja danas postoji samo u mašti i sećanju.

Ipak, fundamentalna ideja SFRJ, multietničke, multireligiozne, socijalističke države, je i dalje relevantna za današnje evropske sukobe. To ubeđenje spaja ovo dvoje izvođača, i prijatelja iz detinjstva, koji su oboje emigrirali 2001. godine. Dok Sanja i dalje živi i radi u Zapadnoj Evropi, Vladimir se vratio u Srbiju gde nastavlja da gradi svoj život.

Istraga se odvija se kroz dijalog između filma i pozorišta, preplićući tokove njihovih života sa istorijom jugoslovenske kinematografije, socijalističkom prošlošću zemlje, osećajem zajedništva, nacionalističkim ratovima, neoliberalnim revizionizmom, i pustošenjem njihovog rodnog grada. U današnjem društvu da li je moguće ostati veran idealima u koje smo nekada verovali? Šta je to što još uvek ujedinjuje zajednice koje dele isti prostor?
Napomena: predstava je titlovana i na engleski jezik.

Najbrže dve čiateteljke koje nam se jave na redakcijski mejl dobiće po dve karte. Požurite!

2 reagovanja na “Vodimo vas na predstavu u Bitef teratar”

  1. Ana Spanovic kaže:

    I ja volim pozoriste!:)

  2. Dragce86 kaže:

    Ovo je sjajno, trebalo bi vise ovakvih ponuda i beslatnih karata za porozista 🙂 Ljudi bi puno toga gledali a nemaju novca izdvojiti za vise predstava tokom meseca…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.