Face fitness je novi trend poznatih dama: A da li zaista funkcioniše?

by | 24 avgusta, 2022
Face fitness

Face fitness je sve popularniji bjuti trend, a neke poznate dame se kunu u njegovu efikasnost. Nas je interesovalo da li vredi isprobati.

Poznat i pod nazivom „gimnastika za lice“ ili  „joga za lice“, face fitness je postao broj jedan trend u zatezanju lica. Ipak, nije u pitanju nikakav novi izum. Naime, još početkom 20. veka, nemački hirurg Reinhold Berc, uvidevši upadljiv kontrast između zategnutog tela 40-godišnje balerine i njenog umornog lica, pomislio je da bi i ovo lice moglo izgledati dobro- ako se njime vežba.

Kasnije je njegovu ideju u specifičnom setu vežbi od 10 minuta osmislila „kraljica fitnesa za lice” Eva Fraser, koja je na sebi testirala efikasnost ovog trenda i, naravno, napisala knjigu o tome. Danas ljubitelji ovih vežbi upoređuju ga s faceliftingom.

Jednostavno rečeno, gimnastika lica se pozicionira kao nehirurški metod očuvanja lepote i mladosti. Ali, umesto tegova, koriste se prsti, krema za lice ili ulje.

Da li face fitness ima efekta?

Na početku, moramo napomenuti da nema mnogo naučnih dokaza o efikasnosti face fitnessa.Većina studija sugeriše da se nakon vežbanja lica može pojaviti još više bora, dok mišiće lica nije tako lako tonirati na ovaj način. Čak i pod pretpostavkom da fitness za lice funkcioniše, moraćete da provedete pola dana radeći „jogu za lice“ Jednostavno rečeno, sve je vrlo dvosmisleno.

Ipak, sve je više pristalica ovog trenda, kako kod „običnih devojaka“, tako i kod poznatih dama koje se kunu u efikasnos ovih vežbi. A evo i koje su to zvezde u pitanju.

Pristalice face fitnessa

Gwyneth Paltrow

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)


Kao vlasnica Goop-a, veb-sajta sa ludim savetima za sve prilike, Gwynet tvrdi da je za negu kože potrebno pratiti prabvilo „manje je više“. Odnosno, ona se trudi da uopšte ne dodiruje kožu, a koristi samo „čiste, ekološke proizvode bez mirisa“. Uz to, u dnevnu rutinu uključuje i vežbanje lice.

Jennifer Aniston

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Aniston (@jenniferaniston)


Zvezda serije „Prijatelji“ priznala je i da se bavi face fitnessom. Tajne njene lepote su poprilično jednostavne: dovoljno spavajte, pijte puno vode, a čak i po oblačnom vremenu koristite SPF kremu . Ali postoji i nešto drugo. U jednom intervjuu, Jenmn je više puta priznala da redovno posećuje kozmetičara. I iako je odbijala agresivne intervencije, kod kuće uživa u korišćenju raznih spravica, uključujući „beauty stick“ – masažer za lice koji pomaže da njeno lice bude zategnuto. A nešto nam govori da joj takva masaža daje mnogo više.

Jennifer Lopez

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)


Dok neki stručnjaci tvrde da je Jennifer ipak imala intervencije, drugi smatraju da je za njen mladoliki izgled odgovoran zdrav način života i dobri geni. Ipak, pevačica kaže da, između ostalog, praktikuje jogu za lice koja joj u mnogome pomaže da izgleda mladoliko.

Lepota i zdravljeFrazer Harrison / Staff via Getty Entertainment;