Pregled za sve!

by | 28 jula, 2023

Na besplatnim dermoskopskim pregledima organizovanim na Adi Ciganliji proteklog vikenda dermatovenerolozi iz Vojnomedicinske akademije (VMA), Kliničkog centra Srbije i Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti pregledali su 1011 građana.

Besplatni dermoskopski pregledi kože organizovani su u okviru društveno odgovorne kampanje za rano otkrivanje raka kože ”Pregled za sve“, koju od 2015.godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Kod 106 osoba  otkrivene su sumnjive promene zbog kojih su upućene na dalje konsultacije i praćenje, a za 36 osoba je zakazana hiruška intervencija u avgustu.

Dermoskopski pregledi jedan su od najefikasnijih načina ranog otkrivanja tumora kože, posebno melanoma koji je najopasniji rak kože, a uklanja se jednostavnom hiruškom intervencijom ukoliko se otkrije na vreme.

Besplatni dermoskopski pregledi kože organizuju se u okviru društveno odgovorne akcije za
rano otkrivanje raka kože Pregled za sve, koju od 2015.godine organizuju Eucerin Srbija i
Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja Dermatovenerologa Republike Srbije.


Na javnim dermoskopskim pregledima koji su u okviru ove kampanje organizovani tokom 2016. i 2017.godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, pregledano je više od tri hiljade građana. Na dodatne konsultacije i preglede u svrhu sprečavanja razvoja sumnjivih promena na koži tada je upućeno oko 10% do 15% pregledanih građana. Kod 62 pacijenta potvrđen je melanom, najopasniji rak kože koji se brzo se širi, a lako uklanja jednostavnom hiruškom intervencijom ukoliko se otkrije na vreme.


Tokom proteklih nekoliko godina kampanje Pregled za sve sproveden je niz aktivnosti
informisanja građana svih generacija o važnosti prevencije i redovnih samopregleda kože, kao i dermatoloških pregleda u cilju sprečavanja raka kože. Istovremeno, skoro 90% državnih
zdravstvenih ustanova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene centre i zdravstvene ustanove u manjim sredinama koje imaju dermatološke ordinacije, dobilo je ručne i digitalnih dermoskope, koji omogućavaju precizniji uvid u promene na koži. Tako je ostvarena nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda građanima Srbije. Naporedo sa donacijama dermoskopa, za dermatologe širom Srbije organizovane su besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije, kojima je prisustvovalo više od 90% dermatovenerologa iz državnih ustanova i privatne prakse širom Srbije.

RedakcijaPR EUCERIN