10 najzdravijih namirnica na svetu koje treba da uvrstite u svoj jelovnik

by | januar 16, 2014

Zdrava hrana nije nužno i neukusna. Donosimo vam 10 najzdravijih namirnica na svetu, objavljenim u časopisu Medical News Today. Ove namirnice regulišu vašu telesnu težinu, popravljaju raspoloženje i smanjuju rizik od bolesti. I što je veoma važno – svima su dostupne!

jabuka

Jabuka

Odličan izvor antioksidanasa, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Američko istraživanje pokazalo je da su žene starije dobi, koje su svakodnevno jele jabuke, za samo šest meseci smanjile nivo lošeg holesterola za 23 odsto.

Badem

Obiluje magnezijumom, vitaminom E, gvožđem, kalcijumom i vlaknima. Bademi su ključni sastojak balansirane ishrane i odlična hrana za zdravo srce.

Brokoli

Bogata vlaknima, kalcijumom i fitonutrijentima, brokoli je namirnica koja smanjuje rizik od bolesti srca. Sadrži i vitamin C, beta karoten i antioksidanse. Jedna porcija brokolija (100 g) oprskrbljuje organizam sa više od 150 odsto preporučene doze vitamina C.

Borovnice

Vlakna, antioksidansi i fitonutrijenti u ovom bobičastom voću dobri su za smanjenje hipertenzije, očuvanje telesne težine, a sprečavaju i nastanak novih masnih ćelija.

Riba

Tuna, losos, haringa… riba je prepuna omega-3 masnih kiselina koje su nužne za očuvanje zdravlja srca i nervnog sistema. Sadrži i vitamine A i E.

Zeleno lisnato povrće

Istraživanja pokazuju da konzumacija povrća koje ima tamnozelene listove, poput spataća i karfiola u velikoj meri smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ovo povrće je bogato vitaminima A, B6, C, E i K te selenom, cinkom, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem…

Slatki krompir

Slatki krumpir je bogat vlaknima, beta karotenom, vitaminom C i B6. Ima odličan balans ugljenih hidrata i proteina.

Pšenične klice

Pšenične klice bogate su nutrijentima poput vitamina E, folne kiseline, cinka, magnezijuma te fosfora. Preporučuje se da ih konzumirate u izvornom obliku jer rafinirani pekarski proizvodi gube te važne sastojke.

Avokado

Ovo voće stručnjaci nazivaju voćem s najviše nutrijenata u prirodi. Reč je o namirnici bogatoj zdravim mastima, te vitaminima B, K i E.

Zobene pahuljice

Zobena kaša bogata je vitaminom B, omega-3 masnim kiselinama i kalijumom. Obiluje i vlaknima, a celovita zrna zoba možete koristiti i za pripremu raznih zdravih poslastica.

Tekst: Life Content

Tagovi: