10 saveznika iz kuhinje za ravan stomak

by | jun 4, 2014

Kako se bliži leto i sezona kupaćih kostima, vreme je da posebnu pažnju obratite na svoje telo. Osim redovne fizičke aktivnosti, savetujemo vam da ovih 10 namirnica obavezno uključite u svakodnevnu ishranu kako biste sprečili nadutost.

celer

1. Celer

Osim što snižavanja krvni pritisak, smanjenjuje šećer u krvi i čisti jetru, celer je izvrstan diuretik i pomaže kod oslobađanja vode i štetnih materija iz organizma. Celer je najbolje konzumirati svež i to u tečnom obliku ili narendanog u salati.

2. Crvena paprika

Baš poput čilija, crvena paprika utiče na probavu pre svega zbog obilja vode u svom sastavu, a kako istovremeno ubrzava metabolizam poželjna je u procesima održavanja zdravog izgleda. Osim toga paprika obiluje vitaminom C i vlaknima kojim produžava osećaj sitosti. Papriku konzumirajte svežu, naseckanu i kao dodatak kao dodatak testenini i salatama.

3. Skuša

Obilje proteina i mala količina ‘loših’ masti plavu ribu intenzivnog ukusa svrstava u najzdraviju iz morskog sveta. Skuša je izvor Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, koje dokazano sprečavanju skupljanje masnoća u organizmu. Skušu je najbolje pripremiti kuvanu na pari. Jak ukus neutralizovaće dresing od maslinovog, ulja, limuna i malo sveže naseckanog peršuna.

4. Semenke suncokreta

Dijetalna vlakna su najveći adut semenki, dok u kombinaciji s vitaminom E, proteinima i složenim ugljenim hidratima umiruju probavu, nadutost i produžuju osećaj sitosti. Semenke možete grickati, uz malo soli i maslinovog ulja dodajte ih na kuvano povrće, salate, testeninu ili ih jednostavno grickajte kad god osetite glad.

5. Avokado

Voće koje najčešće zaobilazimo u supermarketu jedan je od najmoćnijih saveznika probave. Avokado obiluje kalijumom koji reguliše ravnotežu tečnosti u telu, te magnezijumom koji je odličan u borbi protiv zatvora.

6. Đumbir

Enzim zingibain zaslužan je za ubrzanu probavu enzima, te sagorevanje masnoća. Đumbir možete dodati u supe, variva, izrendati u salatu i naseckati pa posuti preko testenine.

7. Kinoa

Ova žitarice je omiljena među sportistima i manekenkama. Naime, sitna zrnca sadrže uravnoteženu kombinaciju proteina, vitamina B, vlakana i složenih ugljenih hidrata koji ekspresno ubrzavaju metabolizam i zadržavaju osećaj sitosti.

8. Cimet

Začin za kojim posežemo kod pripreme poslastica zaslužuje mesto u svakodnevnoj ishrani jer ciljano deluje na masne naslage koje se talaže u predelu oko struka. Njegovi enzimi regulišu nivo šećera u krvi te pojačavaju osetljivost masnih ćelija na insulin. Kašičicu cimeta dodajte u čaj ili smoothie, u činiju sa žitaricama ili ga pomešajte s limunom i medom te pojedite ujutro.

9. Anis

Sočan i mirisan plod obiluje vlaknima, vitaminom C, kalijumom i manganom. Dokazano je odličan za regulaciju probavnih problema, smanjuje zadržavanje vode u telu, te pomaže kod izbacivanja toksina i viška tečnosti. Anis možete konzumirati u salatama a posebno se preporučuje čaj od anisa koji pruža duži osećaj sitosti.

10. Banane

Obilujuju kalijumom koji pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma, a jedna banana sadrži čak 450 mg ovog elementa. Osim toga, prirodan su izvor energije, pa konzumirajući bananu zavaravamo lažne osećaje gladi koji nas često dovode do zabranjenih zalogajčića koji su uzročnici „šlaufa“, dok su vlakna kojima banana obiluje ključni u ubrzavanju metabolizma. Bananu dodajte u zdrave napitke, jedite ih u kombinaciji s bobičastim voćem.

Izvor: zadovoljna.hr

Tagovi: