Folna kiselina i B12 su UZROČNICI RAKA

by | novembar 25, 2009

pomorandza, injekcija, Ukoliko uzimate folnu kiselinu i vitamin B12 više od tri godine, one počinju da podstiču rast raka koji bi inače bio premalen da se otkrije, otkrili su norveški naučnici dodajući da isti dodaci ne pomažu ni radu srca.

Srčani bolesnici u Norveškoj, gde za razliku od mnogih zemalja hrana nije obogaćena folnom kiselinom, će verovatnije umreti od raka ukoliko uzimaju folnu kiselinu i vitamin B12 kao dodatak ishrani nego oni koji ih ne uzimaju, izveštava AFP.


Rak i tumor su kod grupe koja uzima vitaminske dodatke češći za 25 odsto nego među ostalom populacijom. Osim toga, i sveukupan broj smrtnih slučajeva i smrti zbog posledica raka zabeležen je ranije i češće među onim koji uzimaju folnu kiselinu i vitamin B12.


Stručnjaci smatraju da folna kiselina, ako se uzima više od tri godine, hrani rast raka koji bi inače bio premalan da se detektuje.


– Naše rezultate bi trebalo dalje potvrditi na drugim grupama populacije – rekla je dr Marta Ebing sa Fakulteta bolnice „Haukeland“ u Bergenu.

Tagovi: