Neka vas po povratku s posla sačeka mirišljav stan

by | 15 avgusta, 2020
Kuća lepo miriše

Provetrene prostorije, čiste zavese i opran tepih nisu uvek dovoljni da kuća lepo miriše. Ukoliko iz bilo kog razloga izbegavate kupovne osveživače vazduha, postoje i drugi načini za postizanje prijatnog mirisa u stanu. Svi oni koji su se barem jednom uverili u moć aromaterapije, znaju u kolikoj meri miris utiče na naše raspoloženje. Šta onda uraditi da nas po povratku s posla dočeka stan kojim se širi prijatna aroma?

Kupite neko aromatično saksijsko bilje poput lavande, bosiljka ili nane. Poznato je da određene biljke odbijaju insekte, tako da će korist od njih biti višestruka. Ruzmarin i majčinu dušicu moći ćete da iskoristite i kada pripremate neke kulinarske specijalitete, pa je to razlog više da ih imate u svom životnom prostoru.

Rezano cveće poput ruža i orijentalnog ljiljana takođe je saveznik onima koji vole da borave u mirišljavim sobama. Međutim, s obzirom na to da cveće brzo uvene, ovakav vid oplemenjivanja prostora nije delotvoran na duže staze. Rešenje potražite u jednom drugom prirodnom proizvodu, čiji je glavni sastojak takođe bilje.

Nekoliko kapi svog omiljenog eteričnog ulja nakapajte na vaticu za skidanje šminke i selotejpom zalepite na krilca klime. Kada klima počne da radi, vaš stan će diskretno zamirisati, a osvežavajuća aroma proširiće se po svim sobama. Odabir mirisne note prilagodite svom ukusu. Ako preferirate slatkaste mirise, pravi izbor biće vanila. Citrusne note limuna i pomorandže će vas razbuditi, a žalfija umiriti i opustiti. Prirodni mirisi mogu vam pomoći da se izborite sa nesanicom, ali i da popravite raspoloženje. Zašto da to ne iskoristite?

Nemojte potceniti ni delotvornost mirišljavih sveća i potpurija. Aromatičnu mešavinu začina, sušenog bilja, voća i kore četinara možete i sami napraviti. Ne samo što lepo izgleda, već je i sjajno rešenje za prijatan miris. Uz par školjki, kamenčića i poneku morsku zvezdu, potpuri sa mirisom borovih iglica u vašem stanu stvoriće pravu morsku atmosferu, čak i ako ste od najbliže obale udaljeni stotinama kilometara.

Kuća lepo miriše

Šta da uradite ako vaša kuća ne miriše lepo?

Redovno bacajte kese sa smećem. Leti, kada su temperature veoma visoke, ostaci hrane brzo počinju da trule, što rezultira neprijatnim mirisom. Pored toga, vašu kuhinju počeće da opsedaju insekti poput vinskih mušica koje privlači miris fermentacije i truljenja. (Pročitaj: Kako se otarasiti dosadnih insekata?)

Prilikom kuvanja i prženja hrane, koristite aspirator. On će doprineti da specifičan miris masnoće nestane što pre, a svi znamo koliko je teško provetriti kuhinju koja miriše na menzu. Ukoliko nemate aspirator, dok spremate ručak, zatvorite ostale prostorije u stanu kako garderoba ne bi upila aromatična isparenja. (Pročitaj: Pet trikova za besprekorno organizovan garderober).

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images