MEDENJACI protiv stresa

by | januar 9, 2010

Mnogi misle da se ne hrane zdravo konzumirajući puno keksa i zimskih grickalica tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Bečki profesor Hademar Bankhofer smatra da su slatkiši mnogo bolji nego glasine koje ih prate.

medenjaciNa primer, medenjaci se mogu jesti bez griže savesti, a posebno kada su pripremljeni sa medom i integralnim brašnom. Integralno brašno daje organizmu B vitamine potrebne za nerve, kao i antistresni mineralni sastojak magnezijum. Med smiruje i opušta pomoću njegovih biljnih hormonskih sastojaka.

 

Takođe, keks sa cimetom podstiče zdravlje. Cimet jača želudac, podstiče rad žuči i ima pozitivan uticaj na vrednosti šećera u krvi. Cimet može da poboljša kvalitet života dijabetičara.

Pored toga, čokolada sa visokim sadržajem kakaoa od 70 do 80 odsto podstiče zdravlje kada se s merom i ciljano koristi. Ona sadrži brojne polifenole, zaštitne sastojke koji jačaju srce i krvotok, koče zakrčenje krvnih sudova i štite nas od štetnih materija iz okoline. A najvažniji sastojak je resveratrol. Profesor dr Libovic iz Los Anđelesa je pre nekoliko godina u čokoladi otkrio substancu fenil-etil-amin, koja u mozgu podstiče proizvodnju hormona sreće i pozitivne misli.

 

Vanila se dobija iz ploda mahune jedne južnoameričke orhideje. Ona jača rad bubrega, podstiče probavu i tokom zimskih dana kada je tmurno, stvara želju za ljubavlju. Zbog toga je u srednjem veku u mnogim manastirima kako monasima tako i monahinjama bilo strogo zabranjeno da konzumiraju jela spremljena s vanilom da se ne bi dovodili u iskušenje.

Tagovi: