Oslobodite se neprijatnog mirisa cipela zauvek!

by | jul 24, 2020
Neprijatan miris obuće, Lepota i zdravlje

Ma koliko vodili računa o higijeni nogu i obuće, ponekad jednostavno dođe do razvoja bakterija, a samim tim i do pojave neprijatnog mirisa. Neprijatan miris cipela može dovesti do osećaja stida i nelagodnosti, posebno onda kada se nalazite u društvu drugih ljudi, a potrebno je da se izujete. Tek tada setićete se da svoje cipele niste luftirali danima, a zna se šta to znači…

Zbog čega obuća ima neprijatan miris? Kao i ostatak tela, i noge se znoje. Znoj sam po sebi nema miris, ali kada se pojave bakterije koje se njim hrane, stvara se kiselina koju karakteriše izuzetno neprijatan miris. (Pročitaj: Šta je detoks pazuha i da li vam on treba? (video))

Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste izbegli navedeni problem:

Članak se nastavlja posle reklama

– Birajte kožnu obuću u kojoj se noge manje znoje i u kojoj vaša koža može da diše. Adekvatna cirkulacija vazduha sprečiće stvaranje mikroorganizama koji dovode do neprijatnog mirisa. Verovatno ste već primetili da se obuća od veštačkih materijala znatno brže umiriše nego ona koja je napravljena od kože ili platna, pa kada sledeći put krenete u kupovinu, imajte i to u vidu.

– Kad god možete, opredelite se za nošenje otvorene obuće. Leti što češće nosite sandale jer će se stopala izložena vazduhu manje znojiti, a brže sušiti. Vlažna sredina idealna je za razmnožavanje bakterija, a to je upravo ono što nastojite da izbegnete.

Obuća za proleće

Članak se nastavlja posle reklama

Sprečite neprijatan miris cipela

– Pre nego što odložite obuću u cipelarnik, uverite se u to da je suva. Patike u kojima su se noge znojile tokom treninga nikako nemojte sklanjati u cipelarnik dok su vlažne. (Pročitaj: Pet trikova za besprekorno organizovan garderober)

– Bez obzira na to što žurite i želite da što pre izađete iz stana, nikada nemojte obuvati obuću ako su vam noge znojave. Trenutna ušteda vremena kasnije će vas mnogo više koštati. Pre obuvanja, operite svoja stopala antibakterijskim sapunom i dobro ih osušite peškirom. I sami znate da je daleko lakše osloboditi se neprijatnog mirisa nogu, nego cipela.

Članak se nastavlja posle reklama

Ispucale pete, Lepota i zdravlje

– Redovno radite piling stopala uklanjajući mrtve ćelije, a nakon svakog tuširanja obujte čiste, pamučne čarapice. (Pročitaj: Do negovanih stopala i peta – u nekoliko koraka)

Članak se nastavlja posle reklama

– Pre obuvanja obuće, u nju sipajte malo bebi pudera ili sode bikarbone. Tako ćete pospešiti apsorpciju vlage i sprečiti razvoj gljivica, a ujedno ukloniti i nepoželjne mirise.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images