Stidljivost šteti braku

by | 10 avgusta, 2010

Stidljivost može izuzetno mnogo uticati na kvalitet postojeće ljubavne veze, čak i na tako važnu životnu vezu kakva je brak – ako je verovati rezultatima najnovijeg istraživanja američkih psihologa.


Stidljivost

 

Prema studiji objavljenoj u Biltenu psihologije ličnosti i društva, ključno pitanje u psihologiji ali i svakodnevnom životu je razmera do koje nečija ličnost određuje oblik i kvalitet njenih ili njegovih društvenih odnosa. U dva istraživanja, naučnici su posebno ispitivali specifičan uticaj stidljivosti na bračne odnose i kvalitet braka.

 

U jednom istraživanju, psihoanalitičari Levi Bejker i Džejms K. Meknolti otkrili su da je stidljivost povezana kako sa ozbiljnim bračnim problemima među “taze” venčanim parovima tako i sa celokupnim niskim kvalitetom bračne veze. Ustanovljeno je da stidljivijhe osobe većinu problema vezuju za poverenje, ljubomoru, novac i vođenje domaćinstva.

 

U paralelnom, drugom istraživanju, naučnici su jasno pokazali da je stidljivost u predbračnoj vezi u kasnijem braku postala težak remetilački faktor kao i ozbiljna prepreka u uspopstavljanja celokupnih društvenih odnosa. 

 

Stidljivost

 

Razlog za to, kako su za časopis Sajens izjavili istraživači, leži u činjenici da stidljive osobe osećaju više anksioznosti u društvu pa su i manje samouverene u suočavanju sa nezaobilaznim problemima koji se javljaju u braku.

 

“Za stidljive osobe ipak ima nade iako sama stidljivost može biti otporna na promene. Ljudi se mogu naučiti da sa više efikasnosti rešavaju specifične bračne probleme s kojima se suočavaju. Kao konsekvenca, bilo koja bračna teškoća izazvana samom prirodom ličnosti može biti sprečena otvorenim vežbanjem u rešavanju bračnih peoblema”, zaključili su Bejker i Meknolti.

 

Izvor: FoNet

Tagovi: