Upoznajte DŽEJSONA VUA: MODNI vunderkind

by | jul 24, 2009

Priče o detinjstvu slavnih dizajnera imaju zanimljiv zajednički detalj: gotovo svaki priznaje da je u detinjstvu šio odeću za lutke. Karl Lagerfeld, Mark Džejkobs, Đorđo Armani… Svi oni svoju kreativnost prvo su ispoljavali igrajući se.
 Ipak, priča kreatora Džejsona Vua malo je drugačija. Naime, ovaj mladi kreator se, pre nego što je uplovio u nemirne modne vode, zaista bavio dizajniranjem odeće za lutke.


lepota i zdravlje dzejson vu moda

U svetu lutaka

Na konkursu za dizajn igračaka 1998. godine, Vu je odneo ubedljivu pobedu, što je bilo dovoljno da ga zapazi Persi Njusum, predsednik kompanije „Toys inc“. i pozove ga da radi za njih. Tada je Džejson bio petnaestogodišnjak, a dve godine kasnije postao je tako važan deo ove kompanije da je promovisan u kreativnog direktora, a potom mu je ponuđen i status partnera.

Iako mu je išlo dobro u industriji igračaka, Vu je želeo da se oproba i u kreiranju haljina za „žive lutke“. Nakon što je diplomirao modni dizajn na Parsons School of Designu u Njujorku stažirao je kod kreatora Narcisa Rodrigeza.

Svoju prvu žensku kolekciju prikazao je 2006. godine a modeli su pobrali odlične kritike. Modna publika veoma mu je naklonjena a to dokazuju i zvanična priznanja: dobitnik je Fashion Group internacionalne nagrade za zvezdu u usponu 2008. godine, a magazin „Vogue“ ga je nominovao za nagradu Fashion Fund.


lepota i zdravlje misel obama


Mišel Obama

Džejsonovi klijenti su pripadnici svetskog džetseta, poput Ivanke Tramp, Keri Vašngton, Amber Valete… Ipak najznačajnija mušterija mu je prva dama Amerike, koja je njegovu kreaciju ponela na inauguraciji svog muža u januaru ove godine. Bila je to haljina boje slonovače od šifona sa jednom bretelom, posuta „Swarovski“ kristalima, koja je Džejsonu osigurala planetarnu slavu. Iako se Mišel i pre toga pojavljivala u Vuovim kreacijama, interesantno je da ni sam dizajner nije znao da će prva dama Amerike na najvažnijem događaju u svom životu poneti upravo njegov model.

Mišel je prvi put nosila njegovu kreaciju u novembru 2008. godine u TV emisiji Barbare Volters. Stilista koji je zadužen za njen izgled za tu priliku nabavio joj je Džejsonovu svilenu haljinu koja joj se toliko svidela da je zatražila da joj mladi dizajner skroji još nekoliko modela. Vu nije znao za koga radi, jedino što mu je rečeno bilo je to da je narudžbina za jednu važnu osobu i da kreacija treba da bude svetlucava i glamurozna. Poslao je nekoliko predloga, a ostalo je istorija: „Otkrio sam da je nosila moj model u trenutku kada je to propratio čitav svet. Rekao sam: Izgleda belo. Izgleda poput moje… Imao sam kutiju od pice ispred sebe i skoro sam pao preko nje. Sedeo sam sa prijateljima i oni su počeli da vrište“, priča Vu.

Posećenost njegove web stranice nakon toga enormno je porasla: zabeleženo je čak 4 milona klikova! Vu je sve vreme smirivao tenziju oko inauguracije najavljujući novu kolekciju.


lepota i zdravlje moda dzejson vulepota i zdravlje moda dzejson vulepota i zdravlje moda dzejson vu


Jesen/zima

Na Nedelji mode u Njujorku, održanoj u februaru ove godine, Vu je predstavio modele o kojima je toliko govorio. Svestan da slava može biti kratkog veka, kolekciju za jesen i zimu 2009/10. kreirao je nadahnut uspehom koji je postigao zahvaljujući Mišel Obami, uz pretpostavku da će njen uticaj trajati koliko i mandat njenog supruga. A to je najmanje četiri godine – što je, zapravo, dovoljno da se u modnom biznisu nešto postigne. Džejson Vu igrao je na kartu žutozelene boje (koju prva dama obožava), a kolekcijom dominiraju dobro skrojene haljine, suknje do kolena, i pojasevi smešteni visoko na struku.

Džejson ističe kako su njegove kolekcije odraz njegovog eklektičnog života jer je rođen u Tajpeu, živeo je u Tokiju, Vankuveru, Parizu, a sadašnja baza mu je Njujork. Njegove modele modni znalci upoređuju sa stilom koji forsiraju Oskar de la Renta i Karolina Herera, a Vuov rad opisuju kao nosive kreacije za svakodnevne prilike, sa couture akcentom. To su modeli jednostavnog kroja u obliku peščanog sata, sačinjeni od luksuznih materijala, a posebna pažnja posvećena je detaljima.


Tekst: Jelena Karakaš

 

Tagovi: