Zubi stradaju u sezoni slava

by | decembar 6, 2010

Ako imate sreće, u sezoni slava i proslava Božića i Nove godine dobićete od silnog pozdravnog ljubljenja samo kijavicu. Mnogo opasniji efekat zimskih svečanosti vreba vas u ustima: bakterije koje jedva čekaju svečane trpeze da bi počele da vam uništavaju zube. Lep osmeh neće „ubiti“ ni prasence, ni čašica rakije, ali hoće neizbežni šećer.

Za stanare usta, naročito bakteriju streptokokus mutans, taj glavni sastojak kolača i torti predstavlja pravu gozbu. A kada se počaste, vratiće vam lučenjem kiseline koja razara zubnu gleđ. Ne vredi mnogo ni da se lišavate slatkiša, jer nova istraživanja pokazuju da streptokokus mutans vrlo rado konzumira i ostatke skroba – iz hleba, testa, pirinča… Štaviše, sačekaće da pljuvačka u ustima počne da razlaže složene ugljene hidrate iz bilo koje namirnice i onda početi da se gosti.

Što je najgore, proces razaranja gleđi koje otvara prostor za nastanak karijesa, ne može lako da se spreči ni pranjem zuba. Time ste uklonili ostatke hrane, čak ste izbacili i deo bakterija. Ali ne sve. Streptokokus mutans se vrlo dobro skriva u naslagama kamenca, koje sama i stvara. Većina bakterija je, tako, i posle četkice i paste ostala da se baškari i uživa u varenju obilnog obroka. A za to vreme, njihov metabolizam luči štetne kiseline.

Poslednja istraživanja dr Hjuna Kua, koji već godinama u SAD proučava delovanje štetnih bakterija u ustima, pokazuju, međutim, da se „lek“ nalazi „na mestu zločina“, odnosno na samoj prazničnoj trpezi. To su pre svega brusnice i crveno vino. Učinak brusnica je toliko dobar da su već počeli da rade na ubacivanju njihovih aktivnih sastojaka u zubne paste, a istraživanja pokazuju da slično deluju i druge bobice.

Od vina, koje smanjuje aktivnost bakterija i naročito lučenje štetnih kiselina u ustima, neće se praviti pasta za zube, ali hoće od komine – mase opne i koštica od grožđa koja ostaje kao otpad u preradi vina. Istraživanja su pokazala da neki polifenoli iz vina (i komine) smanjuju dejstvo streptokokus mutans i količinu kiseline koje ta bakterija proizvodi za čak 85 odsto.

Od brusnice i vina tokom slavlja važnije je da odete kod zubara da vam očisti kamenac, koji bakterije stvaraju da bi sebi sagradile udobni i bezbedni dom.

Izvor: Novosti

Tagovi: