Umetnost koju stvaraju hirurzi

Clinic Olymp nije fabrika lepote, ona je majstorska radionica, umetnički atelje, u kojem se svakome pristupa s posebnom pažnjom i predanošću. U njoj se slavi i stvara umetnost, ispravljaju nesavršenstva i uklanjaju nezadovoljstva, kako bi na površinu izašlo sve ono što nas čini lepima iznutra“, piše na sajtu ove poznate novosadske klinike, a tu umetnost stvaraju njihovi plastični hirurzi. Naši sagovornicu su bili sa dr Predrag Matejin na temu fejsliftinga i liposukcije i sa dr Dario Lizatović, koji nam je otkrio kako izgledaju operacije grudi i tretmani filerima

by | 3 juna, 2023

 

FEJSLIFTING

dr Predrag Matejin

Predstavlja jednu od najkompleksnijih, ali i najefikasnijih, metoda podmlađivanja lica na polju estetske hirurgije. Nesporni su rezultati koje daju neinvazivne metode poput lasera ili filera, ali je fejslifting zadržao svoju kraljevsku poziciju u pogledu trajnosti rezultata.

Anestezija i oporavak: Parcijalni liftinzi mogu da se rade u analgosedaciji, ali veći zahvati zahtevaju opštu anesteziju. Pacijenti posle operacije ostaju u bolnici 24 sata, pod stručnim nadzorom, a onda se, u skladu s nalazom, otpuštaju na kućno lečenje. Oni nam prijavljuju umeren intenzitet bola u prvim danima nakon operacije, što uspešno rešavamo analgeticima. Možda najveću neprijatnost pacijentima predstavlja osećaj „kao da im je lice u tesnom kavezu”, što, naravno, s vremenom prolazi.

Trajnost rezultata: Efekat traje zauvek. Biološki sat se može vratiti unazad, ali se ne može zaustaviti. Proces starenja će se nastaviti, ali će zauvek ostati benefit ove operacije, koji se ogleda u izgledu koji je konstantno ostavlja utisak „mlađi za petnaest godina”.

Parcijalni liftinzi kod mlađih osoba mogu da daju veoma dobar rezultat.

*Jedan od njih je temporalni lift, koji je u poslednje vreme veoma tražen, a podrazumeva zatezanje ivice obrva, usled čega se dobijaju tzv. mačkaste oči.

*U temporalnom (slepoočnom) predelu radi se i S lift– vertikalnim zatezanjem se, osim uglova obrva i oka, može delovati i na jagodice, pa čak i na predeo donje vilice.

* Mid face lift je usmeren na središnji deo lica.

Velike, zahtevne operacije, kao što su podizanje i redukcija grudi, abdominoplastika ili fejslifting treba da rade hirurzi sa iskustvom – naravno, isključivo plastični hirurzi.

LIPOSUKCIJA

Liposukcija (usisavanje masnog tkiva) jedan je od najpopularnijih i najčešćih zahvata u estetskoj hirurgiji, a vrši se na stomaku, bokovima, nadlakticama, bedrima, potkolenicama i zadnjici. Važno je imati u vidu da liposukcija, primarno, ne rešava problem prekomerne telesne težine, nego služi oblikovanju figure, a sve kroz uklanjenje viška potkožnog masnog tkiva i ublažavanje celulita.

Ovu operaciju često kombinujemo sa drugim zahvatima poput lipofilinga lica, zatezanja stomaka, a sve je popularniji i Brasilian Butt Lift – povećanje zadnjice sopstvenim masnim tkivom, koje je prethodno iz predela stomaka, struka i butina uzeto upravo metodom liposukcije.

Oporavak: Posle intervencije pacijent mesec dana nosi steznik, koji koži ne dozvoljava da se opusti i „padne” i ublažava bolove pri kretanju. U prvoj nedelji oporavka od operacije savetuju se kretanje po kući i kratkotrajne šetnje, dok potpuni oporavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima zavisi – kako od obima samog zahvata, tako i od mesta tretirane regije. Savetujemo da se tri nedelje posle liposukcije započnu masaže, kojima bi se uz limfne drenaže izbacili svi produkti koji su se akumulirali ispod kože, kako bi se podstaklo pravovremeno dobijanje željene figure.

GRUDI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dr Dario Lizatović

■ Najčešće se radi povećanje grudi, a prvo pitanje je šta žena želi da postigne operacijom. Potom se, naravno posle pregleda, razgovara o obliku i veličini implantata. Veliku ulogu igra konstitucija celog tela, jer nije isto da li je građa sitnija ili krupnija, da li je žena viša ili niža, a u obzir se uzimaju i širina grudnog koša i baze grudi. Uvek sugerišem da se ne ide na prevelike implantate, a orijentir je – širina implantata ne treba da prelazi širinu vlastitih grudi.

Oporavak: Prva dva dana je potrebno mirovati i piti tablete protiv bolova, koji su po klasifikaciji umereni, a posle tog vremena postaju laki, pa se lekovi uzimaju po potrebi. Rane zarastu za dve nedelje, posle tri nedelje dozvoljene su umerene aktivnosti, a za sportske aktivnosti potrebno je sačekati pet-šest nedelja.

Implantati najnovije generacije su napravljeni tako da uz njih dobijate doživotnu garanciju.

Pored povećanja grudi, često se rade i zahvati i podizanja i smanjenja grudi.

Podizanje se u najvećem broju slučajeva radi zato što su se grudi opustile posle nekoliko trudnoća, zbog znatnog gubitka u težini, koji je doveo do njihovog smanjenja i viška kože. Razlog može biti i starenje, koje dovodi do smanjenja elastičnosti tkiva i opuštanja kože.

Smanjenje se radi kod žena kojima veličina grudi stvara teškoće u svakodnevnom funkcionisanju.

FILERI

U našoj klinici se uglavnom koriste hijaluronski fileri, eventualno oni koji sadrže kalcijum-hidroksiapatit, koji potencira učinak hijalurona. Budući da molekule hijalurona imamo u svom telu, reakcije na njega izuzetno su retke, jer ga organizam ne prepoznaje kao strano telo.

Šta sve može hijaluron? Uglavnom je cilj izgledati mlađe, odmornije i atraktivnije, a sve to može da se uradi hijaluronom. Mlade osobe obično žele atraktivnost, a to se postiže povećanjem volumena usana i jagodica. Osobe u srednjem životnom dobu, koje se žale na umoran izraz lica i opuštenost kože, hoće da ponište rezultate starenja. U tim slučajevima, hijaluron koristimo tako da dodamo volumen tamo gde se s vremenom izgubio, da crtama lica damo izražajnost.

Kada je pravo vreme za hijaluron: Ako imate nešto što vam smeta, a hijaluronom se može popraviti – nikad nije prerano. Što se ranije vaše lice sretne sa hijaluronom, starenje kože biće usporenije. S druge strane, čućete „prestara sam da počinjem sa hijaluronom”, što takođe nije tačno. I u starijim godinama se može napraviti rezultat hijaluronom, ali su tada neophodne veće količine.

Dugotrajnost efekata: Hijaluroni koji se plasiraju bliže površine, a gustina im je manja – traju nešto kraće, dok oni koji imaju veću gustinu i apliciraju se direktno na kost, traju znatno duže. Hijaluron u usnama u proseku traje devet meseci, a oni koji su u području vilice ili jagodica – godinu do godinu i po.

(Ne)umerenost: Dugotrajno korišćenje hijalurona, na umeren način, daje kumulativan efekat, bez negativnih uticaja. To je dokazano. Primer umerenog je kada okolina kaže „izgledaš mlađe, odmornije”, a ne „šta si radila s licem”. To je granica! Sve dok se ne pretera, a pretera se kad se izdaleka vidi da je nešto rađeno, hijaluron je alat koji daje odlične rezultate, a može se koristiti niz godina.

Tragovi Ubodi i otoci su najveći ako se hijaluron aplicira u područje podočnjaka i usana. U drugim regijama nema oticanja, dok su tragovi uboda sutradan toliko mali da se mogu prekriti šminkom.

Anestezija U 95% slučajeva za aplikaciju hijalurona dovoljno je naneti anestetik kremu. One su kombinacija dva ili tri anestetika, tako da su toliko potentne da jača anestezija nije potrebna. U samom fileru sa hijaluronom je pomešan anestetik, čije se dejstvo ne može osetiti u trenutku uboda, ali deluje čim počne apliciranje.

https://clinicolymp.com

RedakcijaPR OLYMP