Mojih 5 elemenata zdravlja

by | 28 jula, 2023

Iako je po obrazovanju specijalista plastične hirurgije, opredelila se za funkcionalnu medicinu – medicinu koja traži i leči uzrok bolesti, a ne njene posledice. Dr Gorana Kuka Epstein je trenutno na supspecijalizaciji na Institutu za funkcionalnu medicinu u Vašingtonu, ali istovremeno vodi specijalizovanu kliniku za dijagnostiku i lečenje opadanja kose u Beogradu

Šta vas u ovom trenutku najviše privlači u oblasti funkcionalne medicine?

Fascinira me koliko je funkcionalna medicina oslonjena na konkretne kliničke studije, iako bi mnogi pomislili da je ona zasnovana na pretpostavkama. Oduševljena sam koji testovi se primenjuju u funkcionalnoj medicini, kako bi se što bolje istražilo celokupno funkcionisanje organizma detaljni hormonski testovi, određivanje mitohondrijalne funkcije, testiranje crevnog mikrobioma, toksikološko opterećenje… Primenom ovih testova se i personalizuje pristup isceljenju pacijenta.

Koje značajno dostignuće, kada je reč o transplantaciji kose, primenjujete u svom radu?

Najveće dostignuće je postići uspešnu transplantaciju i obezbediti potpuno prirodan rezultat same intervencije. U tome imam pomoć tehnologije u najsavremenijem aparatu za FUE transplantaciju kose, koji koristim, ali da bi se obezbedio sjajan rezultat potrebna je i veština hirurga, uigranost tima i individualan pristup svakom pacijentu uz poštovanje njegove želje, ali i mogućnosti za samu proceduru.

Koji su vaši ciljevi u oblasti medicine?

Iako sam po obrazovanju plastični hirurg, moj profesionalni put me je odveo ka lečenju opadanja kose. Godine rada sa pacijentima i pokušaji da se što sveobuhvatnije leči opadanje kose, ali i unapredi lično zdravlje, doveli su me do funkcionalne medicine. To je medicina koja traži uzrok bolesti i pokušava da vrati normalnu funkciju koja je negde tokom života izgubila svoj balans. To je i medicina koja gleda organizam kao jedan sistem neodvojiv od okoline, duha i duše.

Moja želja je da se neprekidno usavršavam iz ove oblasti, što i činim završavajući supspecijalizaciju u Institutu za funkcionalnu medicinu i kontinuiranom ličnom edukacijom, a potom da svoje znanje podelim kako sa pacijentima, tako i da usmerim moje kolege lekare da primene postulate funkcionalne medicine u lečenju svojih pacijenata.

Kako gledate na edukaciju putem društvenih mreža?

Mislim da se može dosta naučiti putem društvenih mreža, kada se nađu autoriteti sa integritetom i znanjem kojima se može verovati i od kojih se može učiti. Društvene mreže su naša realnost i važan izvor informacija. Svesna sam da se mnogi edukuju i putem mog Instagram naloga, pa sam veoma odgovorna prema informacijama koje predstavljam.

Šta ste sami naučili tokom godina od svojih pacijenata?

Pacijenti su moji najvažniji mentori. Naučila sam da je najvažnije da lečim pacijenta, a ne dijagnozu. Naučila sam da će mi oni sami ispričati i svoju dijagnozu i uzrok svoje bolesti samo ako stvorimo odnos poverenja, koji je neophdan i za dug period isceljenja koji je pred nama.

SAVETI ZA L&Z ČITATELJKE

Kako možemo prevenirati gubitak i slabljenje kvaliteta kose?

Moje mišljenje je jedino zdravim načinom života. Kosa je nepogrešivo ogledalo naših svakodnevnih navika, nivoa energije, izloženosti toksinima, stresu i alergenima, osetljivosti na hranu, pa i osećanja, određenog nivoa stresa i trauma. Takođe, od velike važnosti je primena zdravih, netoksičnih preparata za kosu, jer sve što se stavi na kožu glave ulazi u organizam i potencijalno je štetno.

Šta najviše narušava ravnotežu u životu naših žena?

Mislim da je to trio: neadekvatno regulisani stres, slaba ishrana i toksični proizvodi za negu kože i kose. Odatle kreću hormonalni disbalansi i hronična inflamacija, koji su uzročnici mnogih hroničnih bolesti, pa i opadanja kose.

Koje su to male navike koje lako možemo da promenimo i učinimo život boljim?

Uvek napominjem pet najvažnijih elemenata zdravlja: pravilna ishrana, vežbanje, zdrav san, regulacija stresa i osećaj životnog smisla, pripadnosti uz kvalitetne odnose s ljudima. U skladu sa tim, predložila bih sledeće, kao prve korake: nabavite filter za vodu na bazi reverzne osmoze, počnite sa fizičkom aktivnošću, idealno sa tegovima, budite se u isto vreme, meditirajte i negujte suštinske odnose s ljudima koji su vam važni.

Kako gledate na uticaj traume na zdravlje i kako smanjiti taj uticaj?

Ne smemo zanemariti uticaj trauma iz detinjstva ili generacijske traume na nastanak bolesti. Trauma iz detinjstva je koren nekih osnovnih emocija koje mogu da vode u hroničnu ili autoimunu bolest, pa i karcinom. Nauka je danas mapirala kako tačno negativne emocije utiču na organe, a taj neki prvi odnos prema svetu stvara se u detinjstvu. Zato je važno razrešiti svoje kako traume iz detinjstva, tako i potencijalne generacijske traume na putu ka isceljenju. I još važnije ne prenositi ih dalje na svoju decu.

 IG nalog: @dr.gorana

 

RedakcijaPrivatno vlasništvo