Najveći mitovi o ženskoj seksualnosti

by | 22 juna, 2014

Kada se radi o ženskoj seksualnoj želji, neminovno još uvek vlada veliki broj mitova i zabluda. Poveden time novinar Danijel Bergner u svojoj knjizi „What Do Women Want: Adventures in the Science of Female Desire“ raskrinkava neke od najvećih mitova iz tog područja.

2235102632014_sex

Mit: Monogamija je lakša za žene nego za muškarce
Evolucijski psiholozi smatraju da su muškarci programirani za širenje potomstva, a žene za traženje partnera koji će im pružiti podršku i zaštitu. Međutim veliki broj naučnika se ne slaže sa tim, a nova istraživanja doktorke Meredit Čivers sa univerziteta Kvins u Kanadi, sugerišu da je ženski libido mnogo složeniji nego što se do sada smatralo. Zato Bergner u svojoj knjizi kaže da, kada je reč o seksu, monogamija može da bude jednako problematična za žene kao i za muškarce – možda čak i više. Jedno istraživanje koje Bergner opisuje u svojoj knjizi pokazalo je da u dugogodišnjoj vezi ženska želja opada mnogo brže od želje muškaraca. Ali, ukoliko su žene „programirane“ za monogamiju, njihova želja trebalo bi da ostane stabilna ili čak da se poveća u dugogodišnjoj vezi.Mit: Kada je reč o seksu, žene nisu vizuelni tipovi kao muškarci
Sigurno ste do sada čuli za izjavu „muškarci su vizuelni tipovi“. Ali nova istraživanja pokazuju da žene, kada je reč o seksu, mogu biti u jednakoj meri vizuelni tipovi kao i muškarci. Jedna od studija opisana u Bergnerovoj knjizi otkrila je da žene zadržavaju pogled na erotskim slikama jednako dugo kao i muškarci. Bergner piše da eksperimenti pokazuju neposrednu fizičku reakciju na erotske slike, kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Mit: Ženama je potrebna emocionalna veza kako bi poželele seksualni odnos
Prethodne studije ukazivale su na potrebu za ostvarivanjem emocionalne intimnosti pre seksualnog odnosa. U jednoj popularnoj studiji 200 učesnika je upitalo muškarce i žene da li će izaći s njima na sastanak i jesu li im privlačni. Otprilike isti broj muškaraca i žena odgovorio je potvrdno na pitanje o izlasku, ali skoro 75 odsto muškaraca dalo je potvrdan odgovor po pitanju seksa, ali ni jedna žena. Prema rečima naučnika, u tom istraživanju pokazalo se da žene nisu zainteresovane za usputni seks. Ali, nedavno istraživanje tu teoriju dovelo je pod pitanje. U novijoj studiji muškarci i žene dobili su hipotetičku situaciju u kojoj ih atraktivna slavna osoba moli da provedu noć zajedno. Ono što su naučnici učinili je to da su oduzeli socijalnu stigmu povezanu sa usputnim seksom i oduzeli stvarnost fizičke opasnosti. I kada se ti elementi izuzmu iz jednačine, pokazalo se da žene u jednakoj meri kao i muškarci priželjkuju usputni seks. Kako napominje Bergner, emocionalna intimnost je veliki prethodnik seksu, ali ne može se generalizovati i tvrditi da to važi za sve žene.

Mit: Žene znatno ređe od muškaraca iniciraju seks
Vladajući stereotip da su muškarci inicijatori seksa nije potpuno tačan. Kako Bergner navodi u svojoj knjizi, istraživanja ukazuju na to da stereotip može biti rezultat naše kulture. „Sve to može da ima dosta veze sa činjenicom da naša kultura puno lakše prihvata mušku inicijativu“, napominje Bergner, dodajući da je čitav stereotip povezan sa društvenim strukturama koje utiču na način na koji doživljavamo želju.

Mit: Hormoni su čisto gorivo libida
Poznato je da hormoni utiču na libido, ali postoji znatno više elemenata koji kontrolišu seksualnu želju, a ne samo nivoi testosterona i estrogena. „Spojevi u mozgu zaista moraju da funkcionišu i da budu u ravnoteži kako bismo osećali snažnu želju“, kaže Bergner dodajući da je, osim nivoa dopamina i serotonina (neurotransmitera u mozgu koji su uključeni u sastav nagrađivanja i raspoloženja), tu i norepinefrin, hormon sličan adrenalinu koji je uključen prilikom osećaja uzbuđenja. „Naučnici znaju da sve to i nije tako jednostavno, ali činjenica je da smo skloni jednostavnim objašnjenjima, a upravo to može da stvara problem“, ističe Bergner.

Izvor: Tportal.hr

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.