Zbog čega je doza zdrave sebičnosti važan deo emotivnih odnosa?

by | 22 juna, 2019

Nesebična i bezuslovna ljubav podrazumeva da potrebe svog partnera stavite iznad vlastitih potreba. a da za uzvrat nemate nikakva očekivanja, međutim, u praksi je to zaista teško izvodljivo. Ako nekoga volite uredu je da on s vremena na vreme bude vaš prioritet, ali to nikako ne znači da treba da zaboravite sebe. Ne možete izgraditi čvrst i dubok odnos sa nekim, ako pre toga ne stanete čvrsto iza sebe i svojih želja i potreba.

Da li ste spremni da prećutite svoje stavove, samo da biste se povinovali mišljenju svog partnera, jer to je nesebična ljubav? Nadamo se da niste, jer zaista ne bi trebalo da izgubite sebe, samo da bi neko drugi to nazvao bezuslovnom ljubavlju.

Ako ikada u sebi čujete glasić koji vam govori da vaše želje nisu toliko važne, nađite način da ga ućutkate, jer samo kada volite sebe i osećate se ispunjeno, možete voleti i svog partnera i sve druge ljude, koji vas okružuju.Možda ste nekada bili u situaciji u kojoj ste se davali nesebično i vaš partner se toliko navikao na to i počelo je da se podrazumeva da vi dajete sve, dok za uzvrat ne dobijete čak ni zahvalnost. To je prilično bolno, ali je dobra lekcija, za buduće veze i generalno za odnose sa ljudima.

Kada ste u vezi, zaista je važno da se izborite za sebe i svoju autentičnost, za svoje potrebe i svoja htenja. To je lekcija, koju učimo tokom celog života i da bismo je usvojili moramo ići korak po korak. Sve počinje sa zdravom dozom sebičnosti u vašem emotivnom odnosu.

Svaka odluka koju donesemo predstavlja dozu naše autentičnosti, za koju osećamo da je neophodno da bude sastavni deo našeg odnosa. Da naš partner zna sa kim je, kakva je ta žena koju voli i da ona nije tu da bi njemu udovoljavala, već da je odnos dvosmerna ulica i da i ona ima potrebe, stavove i htenja, koji moraju biti uvaženi.

Zato je zaista važno da tokom izgradnje veze zadržimo svoj stav, da uvek pokažemo ko smo, šta je nesebično, šta je nedopustivo, a šta je vaše i samo za vas. Bez zdrave doze sebičnosti, ne postoji nesebična ljubav, postoji samo osoba, koja u odnosu gubi svoj identitet, a to je poslednje što želite da postanete.

Foto: @caroline

Mitovi o srodnim dušama

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.