Iskustva poznatih: Kako se boriti sa simptomima menopauze?

by | oktobar 14, 2022
zvezde i menopauza

Menopauza se dešava svakoj ženi kako stari. Promene raspoloženja, talasi vrućine, noćno znojenje i poteškoće sa spavanjem mogu imati značajan uticaj na kvalitet života. Od toga nisu izuzete ni slavne dame. Zvezde i menopauza: kako one to podnose?

 

Menopauza počinje onoga trenutka kada prođe godina dana od vaše poslednje menstruacije i ona označava kraj fertilnog perioda. Nivo estrogena počinje da pada, menjaju se nivoi ostalih hormona i to neminovno utiče na život žene.

 

Kako izgleda menopauza?

 

Tri četvrtine žena osete valunge, iznenadne nalete nepodnošljive vrućine, kao prvi simptom. Valunzi podrazumevaju osećaj toplote u telu, koji je najintenzivniji u predelu glave i grudnog koša. Traju od 30 sekundi do nekoliko minuta. Pošto se javljaju i noću, često dovode do nesanice i poremećaja sna.

Ali, valunzi nisu jedino što nam donosi pad nivoa estrogena. Tkivo vagine postaje sve tanje i manje elastično, javlja se vaginalna suvoća, pa seksualni život trpi ili bar zahteva prilagođavanja.

Bez estrogena, i naša koža gubi elastičnost pa bore postaju uočljivije, koža lica gubi volumen, kao i koža tela što se obično najpre vidi na podlakticama. Kosa počinje da se proređuje i gubi svoju snagu.

Žena u menopauzi počinje da gubi i snagu, jer se nivo proteina smanjuje, mišićna masa počinje da nestaje, a može da se javi i osteoporoa – kosti postaju krte. Nažalost, nije pošteđena ni psiha, pa se javljaju umor, bezvoljnost, nagle promene raspoloženja

Sve ovo osećaju i zvezde.

 

Oestrofact® E

MENOPAUZA BEZ TEGOBA

Pomaže kod:

  • talasa vrućine i pojačanog znojenja, nemira i nervoze
  • povoljno deluje na čvrstinu kostiju
  • povećava elastičnost i čvrstinu krvnih sudova i kapilara
  • normalizuje krvni pritisak

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom, ili farmaceutom

 

 

Zvezde i menopauza: Kako se poznate žene bore sa simptomima?

 

Naomi Watts

 

Holivudska glumica je priznala da je menopauza potpuno izluđuje. Njeni prvi simptomi su počeli rano, u kasnim tridesetim i to taman kada je počela da razmišlja o proširenju porodice. Dakle, potpuno u suprotnosti sa njenim planovima. Imala je utisak kao da ju je udario kamion i da se njen život promenio iz korena, a nije bilo nikoga ko je voljan da priča o tome: ni majka, ni doktori… Kako da se od žene očekuje da ćuti i trpi.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Naomi Watts (@naomiwatts)

 

Salma Hayek

 

Kada je filmska Frida osetila prve znake menopauze, posetila je lekara. Njen ginokolog počeo je da izlistava sve simptome koji joj se mogu desiti i glumica je ostala šokirana.

– Da li mi raste brada? Da li me lako iznerviraju? Da li plačem bez razloga? Da li osećate vaginalnu suvoću? Pitanja su se ređala, a ja sam samo razmišljala o tome kako me sve to verovatno čeka – ispričala je Hayekova.

Ono što ju je najviše pogodilo jeste rast grudi. Njene grudi su ionako poveće i oseća njihovu težinu celog života. Rasle su dok je bila devojka, dok je dojila, a potom i u menopauzi.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Salma Hayek Pinault (@salmahayek)

 

Cynthia Nixon

 

Čuvena Sex and The City glumica i njena supruga Christine Marinoni su prolazile zajedno kroz menopauzu. Iako joj sami simptomi nisu prijali, ova neobična žena doživela je manopauzu kako oslobođenje. Znala je da to znači da više neće biti PMS-ova, promena raspoloženja, menstruacija… Svega onoga što otežava svakodnevni život mlade žene.

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

 

Gillian Anderson

 

Zvezda Dosijea X najpre nije shvatila da je ono što joj se događa, u stvari, menopauza. Imala je utisak da joj se život raspada i nije znala kako to da zaustavi. Uvek je držala sve aspekte svog života pod kontrolom, a sada, odjednom, nije mogla ništa da postigne, sve joj je bio napor i činilo joj se da je svega, jednostavno, previše.

-Bilo bi divno da možemo da prođemo kroz ove promene otvoreno govoreći o njima. Tada bismo shvatile da nismo same, da ne ludimo i da je pojava kroz koju prolazimo normalna –  zaključuje Anderson.

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Gillian Anderson (@gilliana)

 

Angelina Jolie

 

Glumica je šokirala javnost kada se podvrgla uklanjanju grudi i materice kako bi izbegla potencijalni razvoj kancera, jer je utvrdila da nosi čuveni BRCA gen. Posledica je bila preuranjena menopauza. Srećom, Jolieva nije osetila velika promene, pa je menopauzu relativno lako podnela i na tome je, otvoreno kaže, zahvalna.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Angelina Jolie (@angelinajolie_offiicial)

 

Kim Cattral

 

Sećate se Samante i njenih valunga i gomile kremica i suplemenata kojima se trudi da zaustavi menopauzu? Kim Cattral suočila se sa menopauzom u liku Samante pre nego u stvarnom životu. I nije baš bila oduševljena onim što je čeka, ali je mislila da će, bar, dočekati promene spremna.

– A onda se menopauza dogodila i ja sam shvatila da ništa ne znam. Morala sam da se prilagođavam, da menjam svakodnevicu, neke sitne navike… Samo žena u menopauzi zna na šta mislim – kaže Cattral.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Kim Cattrall (@kimcattrall)

 

Oprah Winfrey

 

Njeni znaci menopauze bili su tako izraženi da je doktor pomislio da ima srčanu bolest! Dve godine nije dobro spavala, nije mogla da sastavi noć, niti je imala mir – budili su je jaki udari srca i aritmije.

– Posetila sam kardiologa, uzela lekove, nosila holter nedeljama…  Tek kada sam naletela na jednu knjigu o menopauzi shvatila  sam šta mi se dešava. Znate, ovo je prilično čest simptom menopauze, a ja nisam znala za njega jer ni moja okolina, ni moji lekari nisu mogli da ga prepoznaju – kaže Oprah.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Oprah (@oprah)

 

društvene mreže