Tina Turner – odlazak kraljice

by | maj 25, 2023

Tina Tuner, rođena kao Anna Mae Bullock, je preminula. Kraljica rokenrola, Baka roka, žena neverovatne energije i još dužih nogu, obeležila je muziku prošlog veka

Brojke govore mnogo o karijeri Tine Turner. Ona je osvojila osam Grammyja, našla se na listi Besmrtnika, čuvenog časopisa Rolling Stone, ima svoje mesto u Rock and Roll Hall of Game, a tokom karijere je prodala preko 200 miliona albuma. Iako zadivljujuće, ove cifre nisu ni početak priče o ženi koja stoji iza njih.

Karijera Tine Turner

Dve decenije Tina je bila deo dua sa svojim suprugom Ikeom i nastupala je širom zemlje. O njihovoj nasilnoj vezi snimani su čak i filmovi. Kada je Tina Tarner napustila svog nasilnog muža Ikea u Dalasu u Teksasu, plašila se da će to značiti kraj njene šou-biznis karijere. Bilo je to 1976. godine, a sa Ajkom je nastupala dve decenije, otkako je prvi put skočila na binu i pevala sa njegovim bendom u klubu Menhetn u Misuriju. Tada, dok je bila očajna i imala samo 36 centi u džepu, pitanje je da li je mogla da zamisli kakva je karijera čeka tokom osamdesetih i devedesetih.

Članak se nastavlja posle reklama

Pred njom je bilo nekoliko teških godina sve dok 1983. David Bouvie nije imenovao kao svoju omiljenu pevačicu. Let’s Stay Together je postala singl broj 6 u Velikoj Britaniji i našla se u američkih Top 30. Ipak, konačni proboj i neverovatnu popularnost doživela je godinu kasnije, sa albumom Private Dancer (1984). Sa ogromnim hitom What’s Love Got To Do With It?, album je postao fenomen, prodat u više od 10 miliona primeraka. Tina je počela da puni stadione, dobila je ulogu u filmu Mad Max i pozvana je na Live Aid. Usledile su dve decenije punih koncertnih dvorana, nezaboravnih hitova i neverovatnih saradnji. Čak je i tema za reklamu za Pepsi koju je pravila Tina postala hit (It takes two).

Legendarni kostimi Tine Turner

Koliko po burnom braku, snazi da preživi zlostavljanje, svom neverovatnom glasu, Tina je bila poznata i po svojim neverovatno dugim nogama. Kratki kostimi, čupava kosa i neverovatna energija na nastupima – svi će ovako pamtiti najžešću baku rokenrola.

Čuvena plamena haljina koju je osmislio Bob Mackie nastala je 1978. i osmišljena je upravo za Tinu Turner.

Članak se nastavlja posle reklama

Daleko pre nego što su gole haljine postale standard na crvenom tepihu, Tina Turner je nosila ovaj trend. Dalekih šezdesetih.

Članak se nastavlja posle reklama

Tokom osamdesetih Tina Turner je postala denim diva. Kratke suknje, šljokice i teksas jakne.

Članak se nastavlja posle reklama

Čak i na svojoj poslednjoj turneji, u godinama koje se obično smatraju starošću, Tina nije odustala od svog imidža.

Članak se nastavlja posle reklama

Kevin Winter/Staff/GettyImagesEntertainment

Tagovi: