Helanke u 2023: Kako da ovaj odevni predmet izgleda šik, prema Vogue stilistima

by | 25 aprila, 2023
Helanke u 2023

Helanke u 2023. će, sudeći po stilistima, biti broj jedan odevni komad. A kako možemo da ih učinimo ekstrašik, otkrivamo vam u nastavku.

Kada je brend Miu Miu debitao u svojoj kolekciji za jesen 2023. tokom Nedelje mode u Parizu prošlog meseca, možda ste očekivali da će ova marka pustitii svoj prepoznatljivi asortiman minića ili jakni od striže na modnu pistu. Ali, umesto toga, Miu Miu je iznedrio neočekivaniji komad: helanke. Dizajnerka Miuccia Prada promovisala je sportsku zabavu tako što je predstavila svoje uzvišene lookove na klasičnu kombinaciju dukserice sa rajsferšlusom i helanke, nešto što biste obično videli u svlačionici teretane, a ne na Nedelji mode.

Prada i Miu Miu nisu bili jedini koji su ove sezone rekli da su helanke postale izraz visoke mode. Saint Laurent, Blumarine i Ferragamo su takođe imali prilepljiv stil u svojim revijama, birajući da sportski komad ponovo pretvore u nešto formalnije, ozbiljnije i – usuđujemo se da kažemo – čak i elegantno. U Blumarineu, helanke su bile metalik i više spremne za zabavu, nošene su ispod drapirane mini haljine. Ko bi rekao da sada možete da nosite helanke u klubu?

Helanke u 2023.

Sviđali vam se to ili ne, helanke — koje se često smatraju jednim od najgorih trendova 2010-ih — očigledno imaju svoj trenutak. Iako datiraju još iz 14. veka, helanke su postale veoma popularne još kasnih 1950-ih, kada je hemičar Joseph Shivers kreirao prvi par od likre. Tokom 80-ih, helanke su postale malo odvažnije, poput sjajnog crnog para koji Olivia Newton-John nosi sa moto jaknom u film „Brilijantin“.

Međutim, tokom 2010-ih, helanke su evoluirale i postale su popularan deo autfita. Ljudi su počeli da ih nose kao pantalone, u svim varijantama, od stilova divljeg leoparda do disko pantalona American Apparel.

Sredinom 2010-ih je i sportska zabava zaista eksplodirala, što je dovelo do toga da su helanke, dukserice i jakne od flisa postale praktična svakodnevna uniforma. I nikadanije izašla iz mode. Da li je i dalje udoban i prijatan izgled? Da. Najsavremeniji modni izbor? Ne baš.

Helanke i svakodnevna moda

Ove sezone, međutim, dizajneri imaju za cilj da povuku potonje, stilizujući ih na način koji je mnogo prefinjeniji. U Saint Laurent-u, diskretne crne helanke su stavljene ispod večernjeg kaputa sa jakim ramenima, dok je Ferragamo pokazao krem helanke uparene sa jaknom sa puf-ramena. Oba looka deluju iznenađujuće elegantno i uglađeno.

Ispostavilo se da postoji jasna formula za izvlačenje ovog novog uzvišenog izgleda helanke. Ne radi se toliko o tome da helanke budu centralna tačka odeće, već završni dodir koji održava siluetu ansambla modernom. Još u februaru, manekenka Gigi Hadid je unela ovaj pristup u Njujorku tako što je nosila uske kožne helanke ( vrlo 2010-e) sa glomaznim bomber kaputom i opuštenim čizmama.

To je način nošenja koji je odobren na pisti – suprotstavljajući se uskom osećaju helanke sa prostranijom jaknom ili oversized gornjim delom. U stvari, moderan način nošenja helanki je da ih uopšte ne primetite: trebalo bi da nestanu u pozadini ostatka vaše odeće. To je ono što izdvaja današnje helanke od onih iz 2010-ih.

To je dobra vest za sve ljubitelje helanki: sa ulaganjem u sjajan kaput velikih dimenzija ovog proleća, vaše voljene helanke sada mogu da se osećaju potpuno dostojne modne piste. Za večernji pristup, odlučite se za usku ili drapiranu haljinu u istoj boji kao i vaše helanke (sa crnom nikada ne možete pogrešiti). Poslušajte savete Gigi Hadid ili modnih stilistima i uverite se da je i vaša dodatna oprema na mestu. Definitivno ćete želeti da promenite sportsku prostirku za jogu ili flašu vode za vruću torbu – i još topliju cipelu. Idemo na posao, a ne na trening!

 

Lepota i zdravljePascal Le Segretain / Staff via Getty Entertainment; Ilya S. Savenok / Stringer via Getty Entertainment; Andreas Rentz / Staff via Getty Entertainment