Veliki comeback: Obuća iz devedesetih koja je ponovo u trendu

by | 16 avgusta, 2023
obuća iz devedesetih

Da, moda je definitivno ušla u vremeplov i vratila nas tri decenije unatrag. Obuća iz devedesetih je ponovo u trendu – bar ovi modeli

Da su dvehiljadite i devedesete glavna inspiracija za današnji modni svet svima je već savršeno jasno. Bella Hadid je nostalgična za proteklim decenijama, a ćerka Kate Moss bukvalno kopira stil svoje majke koja je harala pistama devedesetih. Ako ste propustili 90-e, sada ćete nadoknaditi gradivo, kako u pogledu odeće, aksesoara, tako i kada je obuća u pitanju.

Obuća iz devedesetih koja je ponovo u trendu

Sandale sa kvadratnim prstima

Bilo je samo pitanje vremena kada će se obuća sa kvadratnim prstima vratiti u naše živote. Pre nekoliko godina, takvi modeli su smatrani lošim ukusom, ali devedeseih to su nosile sve trendi devojke.

Meri Džejn

Sezona proleće leto vratila ih je na modne piste Pariza i Njujorka. Takve cipele asociraju na učenice i mlade devojke, a ujedno su i prava modna izjava. Krajem 90-ih, zvezdne lepotice su samouvereno pozirale u njima pred kamerama. Uzgred, savršeno izgledaju sa svim basic komadima: možete ih nositi na crne svečane pantalone, haljine ili suknje – ove cipele idu uz sve.

Masivne mokasine

Izgleda da mokasine nikada ne izlaze iz mode. Svet ih je prvi put video na Pradinoj reviji 1999. godine. Spektakularne cipele osvojile su srca devojaka, pa su nekoliko godina mokasine bile bukvalno svuda. Vremenom su ravne cipele zamenjene štiklama, ali nedavno je njihova popularnost ponovo porasla. Najčešće se mokasine kombinuju sa farmerkama, pantalonama i suknjama, a modeli sa masivnim đonom postigli su pravi modni prodor.

Cipele sa neobičnom petom

Štikle se menjaju iz godine u godinu. I dok neki preferiraju isključivo stileto štikle ili blok petu, devedesete su forsirale neke sasvim neobične oblike. Originalne cipele su tada smatrane modernim, iako nikada nisu izgledale posebno dobro. Sada se ponovo usuđuju da ih nose Bella Hadid, Hailey Bieber i Rihanna ih jednostavno obožavaju.

Martine

Sportski šik, grunge i smeli izgled – 90-ih ljudi se nisu plašili da se izraze. Kurt Kobejn je učinio Dr. Martens popularnim, a svi buntovnici su voleli grube cipele sa masivnim đonom. Godine su prolazile, a „martine“ su prestali da budu atributi pank podkulture. Sada su ovo udobne i praktične cipele koje se mogu nositi ne samo uz pocepane farmerke, već i uz laganu haljinu.

Patike na platformu

Patike na platformu bile su jedan od najpoželjnijih predmeta u garderobi 90-ih. Sve zvezde su ih nosile u spotovima, a neke su u njima izašle i na crveni tepih. Teško je ne primetiti da su sportske cipele na platformu ponovo postale aktuelne: Fila patike sa masivnim đonom vrlo često se mogu videti na ulicama grada. Inače, popularnost platformi dugujemo grupi Spice Girls.

Roy Rochin, Joe Maher, David Dee Delgado/Stringer/GettyImagesPlus