8 znakova da vašem organizmu nedostaje vitamin D

by | april 28, 2014

Poznato je da je vitamin D veoma teško uneti u dovoljnim količinama putem hrane, pa morate stalno voditi računa da li ga imate dovoljno u organizmu. Ovo su neki od znakova da vam nedostaje vitamin D.

umor

Slabost u mišićima možda je rezultat nedostatka vitamina D u mišićnom tkivu i nervima. Zato ako primetite da prilikom vežbanja ne možete da napravite isti broj ponavljanja kao ranije, možda bi trebalo da uzimate suplementaciju.

Prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, žene sa niskim nivoom vitamina D u organizmu češće pate od depresije.

Nedovoljne količine vitamina D u organizmu povezane su sa hroničnim bolovima.

Vitamin D podstiče rast kostiju, ali ako vam ovaj nutrijent nedostaje, vaše kosti postaju oslabljene, što znači da se povećava rizik od lomova. Zapravo, studije su pokazale da je rizik od takvih povreda dvostruko veći kod ljudi sa veoma niskim nivoom vitamina D.

Jedna studija iz 2012. objavljena u Journal of Clinical Sleep Medicine pokazala je da je niži nivo vitamina D povezan sa stalnom pospanošću.

Pre nego što vašu mrzovolju pripišete PMS-u, trebalo bi da znate da vitamin D utiče na nivo serotonina u vašem mozgu, što naravno menja vaše raspoloženje.

Studije su pokazale smanjen aerobni kapacitet i opštu izdržljivost kod sportista sa niskim nivoom vitamina D u organizmu.

Izvor: B92

Tagovi: