Danas se obeležava Svetski dan osoba obolelih od AUTIZMA

by | 2 aprila, 2010

Dan osoba obolelih od autizma, koji je rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija uveden 18. decembra 2007. godine, danas će biti obeležen širom sveta.

autisticnostPrema evidenciji Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, u Srbiji živi oko 2.500 osoba sa tim razvojnim poremećajem.

 

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da je, pored rekonstrukcije stacionara u Šapcu, u 2010. godini planirano i otvaranje nekoliko dnevnih boravaka za decu sa autizmom u unutrašnjosti Srbije.

 

Predsednik Upravnog odbora udruženja za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović izjavila je Tanjugu da je „autizam složeni razvojni poremećaj, koji se obično javlja tokom prve tri godine života, četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica i može da se dogodi svakoj porodici“.

 

Prema njenim rečima, autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija i zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom kod osoba sa tim problemom razvija drugačije.

 

Petrović je objasnila da ne postoji pojedinačna karakteristika koja obeležava autizam, ali da se to stanje ipak može prepoznati po problemima u komunikaciji, socijalnim odnosima, kao i ograničenim i ponavljajućim oblicima ponašanja.

 

– Mnoge osobe sa autizmom ne govore ili o sebi govore u trećem licu – imenom, umesto u prvom licu ‘ja’, često se ne odazivaju na svoje ime i izbegavaju pogled prema ljudima – objasnila je Petrović i dodala da neke osobe sa autizmom ponekad mogu biti uznemirene i to uglavnom kada su u nepoznatom ili za njih neprijatnom okruženju.

 

Prema njenim rečima, ponašanje osoba sa autizmom karakterišu i ograničeni i ponavljajući oblici ponašanja, koji se manifestuju kroz ponavljanje istih pokreta, radnji, reči, interesovanja, težnji ka istovetnosti i otporu prema promenama.

 

Petrovićeva je ukazala da se porodice osoba sa autizmom susreću se sa brojnim problemima i to najčešće neprihvatanjem i predrasudama okoline, nedovoljnom zainteresovanošću stručnjaka za rad sa osobama koje pate od tog poremećaja i neregulisanim zakonskim okvirom položaja i prava tih osoba.

 

– Svest o autizmu vrlo je niska u Srbiji, a čak su i institucije koje bi trebalo da pružaju osnovnu podršku, neinformisane i nezainteresovane da razumeju i pomognu osobama sa autizmom i njihovim porodicama – rekla je Petrović.

 

Republičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom je udruženje roditelja koje se već dugi niz godina bavi ovom problematikom. Udruženje je član Nacionalne organizacije osoba sa autizmom, punopravni je član Autizma Evrope, a predsednik udruženja je član administrativnog Saveta autizma Evrope.

 

(Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.