DECA SVE DEBLJA, a roditelji i okolina nesvesni problema

by | novembar 23, 2009

Većina, tačnije 70 odsto, britanskih roditelja misli da su njihova deca dovoljno aktivna, ali samo 10 procenata dece zapravo se dovoljno kreće.

debelo dete, hrana, friziderRoditelji imaju potpuno krivu predstavu o tome koliko se zapravo njihova deca kreću i koliko vježbaju, pokazalo je poslednje istraživanje Britanske organizacije za srce (British Heart Foundation).
 

Kako prenosi BBC, ispitano je oko 1000 britanskih roditelja koji imaju decu starosti od osam do petnaest godina. 71 procenata roditelja misli da su njihova deca dovoljno aktivna, ali samo 10 odsto njihove dece kažu da stvarno vežbaju onoliko koliko im je preporučeno.
 

To su zabrinjavajući podaci jer u Velikoj Britaniji, kao i u SAD-u ali i zemljama Zapadne Evrope, broj gojazne dece raste. Istraživanje nazvano „Couch Kids“ (deca s kauča) pokazalo je da broj gojazne dece raste od sredine 90-ih, ali usprkos tome nije bilo većih promena u fizičkoj aktivnosti dece.

 

U Britaniji postoji i Nacionalni forum za gojaznost (National Obesity Forum) koji je pozvao na povećanje broja sportskih dvorana i mesta gde deca mogu da vežbaju.
 

Iz Organizacije za srce, pak, pozivaju na hitno buđenje svesti. Zahtevaju da se izdaju preporuke za količinu fizičke aktivnosti, da te aktivnosti omoguće i škole, te da lokalna i državna vlast prikupe podatke o količini fizičke aktivnosti dece u celoj Britaniji.
 

Medicinski direktor BHF-a, dr Majk Knapton kaže da „mame i tate moraju da progledaju i znaju koliko su njihova deca aktivna. Deca nisu ništa fizički aktivnija nego što su bila pre deset godina.“

Dr Ian Kembel iz Nacionalnog foruma za gojaznost kaže da bi roditelji i deca trebalo da nađu načine kako da budu aktivni zajedno, u školi, kod kuće ili na igralištu.
 

– Uz to što se roditelji moraju više uključiti, moramo osigurati da lokalne vlasti postanu svesne ovog problema, pa da osiguraju više mogućnosti da sva deca imaju gde da budu aktivna – zaključuje dr Kembel.

Tagovi: