Do čistijeg doma za sedam dana

by | avgust 31, 2013

Mnoge dame suočavaju se sa problemom kako da svoj dom učine čistijim i urednijim. Najčešća greška je da umesto da se postepeno pozabavite određenim područjima, pokušavate ceo dom da očistite u jednom danu, najčešće subotom. Mnogo je pametnije podeliti određene poslove i područja po danima, umesto da pokušavate a ih obavite sve odjednom. I pre nego što primietite, imaćete celu kuću čistu za nedelju dana.

C

Nedelja: Organizujte se

Koliko god to ludo zvučalo, mi našu sedminu započinjemo u nedelju – dan kad se planiraju obroci za narednih sedam dana i kad se planira šta sve treba uraditi. Ovo je dan kad morate da se pobrinete da je kuhinja relativno čista, kako biste mogli lakše da započnete radnu nedelju. Što se ostatka kuće tiče, samo se pobrinite da je sve okvirno na svom mestu – da su dečje igračke u njihovoj sobi, cipele spremljene u ormare, različite stvari, kao što su novime, knjige ili bilo što drugo na svom mestu. Dakle – nedeljom ne ne čisti previše, već samo površno organizujte stvari po kući na njihova mesta.

Ponedeljak: šoping i brisanje prašine

Ponedeljak je dan kad se navikavamo na radnu nedelju. Tog dana nakon posla obavite svu kupovinu namirnica (koje ste isplanirali dan pre) i svih potrebnih stvari za kuću. A nakon što dođete kući uhvatite se u koštac s prašinom. Detaljno pobrišite prašinu u celoj kući, uključujući i police s knjigama i ukrasnim sitnicama. Prebrišite i sav nameštaj. Ako se osećate posebno energično obrišite i sve lampe i lustere i žaluzine.

Utorak: kupatilo i WC

Dok ste još u naponu snage početkom nedelje pozabavite se kupaotilom i toaletom. Ako to počnete redovito da radite svake nedelje, neće vam biti potrebno više sat vremena. Pošpricajte sve sanitarne površine (kadu, lavabo, WC). Dok to stoji pobrišite sve police i pločice, te ogledalo. Zatim oribajte i očistite sanitarije (uključujući i pločice kod kade ili tuš kabine).

Sreda: kuhinja

Kuhinje su obično najprometnije mesto u kući pa se veoma lako prljaju. Sreda je dan kad ćete se pozabaviti detaljnijim čišćenjem ove prostorije. Očistite frižider – bacite sve što treba da se baci, prebrišite ga i stavite u njega sve što se možda nakupilo na kuhinjskom pultu. Nakon frižidera se bacite na ostatak kuhinje – kuhinjske ormariće i kuhinjske površine. Kao i sa kupatilom, ako ovo počnete da radite redovno svake nedelje – i kuhinju ćete lakše održavati i neće vam se nakupiti toliko puno posla.

Četvrtak: Usisavanje i pranje podova

U četvrtak usisajte sve tepihe. Ako imate usisavač na vodu s opcijom pranja na paru onda možete brzinski i „proprati“ tepihe. Usisajte ili pometite i sve ostale površine. Na kraju detaljno operite sve podove i parkete ili laminate u svom domu.

Petak: Pranje šarenog veša i odmaranje

U petak sve što morate da uradite je da stavite šareni prljavi veš na pranje i sušenje. Ostatak dana provedite odmarajući se od posla. Ako imate decu – ovo neka bude dan kada ga kvalitetno provodete zajedno. Odvedite ih u bioskop ili u šetnju, pripremite im njihovo omiljeno jelo za večeru… To će ih podastaći da u subotu sami očiste svoju sobu

Subota: menjanje i pranje posteljine i belog veša, peglanje, uređivanje ormara, zalivanje i uređivanje cveća

S obzirom da je subota dan kad možete malo više da se posvetite domu, ovo je savršen dan za menjanje i pranje svih posteljina i belog veša. Isto tako, ispeglajte osušeni veš od dan pre, pa ga spremite u ormare. Ako imate mašinu za sušenje veša, onda možete odmah ispeglati i spremiti i posteljinu i beli veš. Ako nemate, stavite ih na pranje što ranije ujutro jer će se sada, dok je još toplo, do uveče osušiti, pa je možete onda ispeglati i spremiti. U suprotnom, to ostavite za nedjelju. Ovo je i dobra prilika da, ako je potrebno, i ormar dovedete u red i da složite svu odeću na njeno mesto. Za kraj se posvetite svom sobnom bilju, uredite ga i zalijte.

Izvor: Zena.hr

Tagovi: