GODINA 2032: Srbija ostaje bez milion stanovnika!

by | 20 avgusta, 2009

lepota i zdravlje bebe bela kuga


Srbija će zbog starosti ljudi, pada nataliteta i migracije stanovništva do 2032. godine izgubiti skoro milion stanovnika u odnosu na današnji broj.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je u junu 2008. imala 7.350.222 stanovnika, a procene stručnjaka govore da će u sledećih dvadesetak godina ovaj broj pasti na oko 6.470.000.

Prema podacima Zavoda, u našoj zemlji trenutno ima najviše naselja s manje od 500 stanovnika (2.722), a samo 18 sa više od 50.000 ljudi. Sa smanjenjem broja stanovnika naša zemlja bi uskoro mogla da ostane bez stotina sela i velikog broja seoskog stanovništva. Naime, prognoze stručnjaka Instituta za političke studije govore da će u narednih 15 godina biti ugašeno svako četvrto selo u Srbiji. U poslednjih nekoliko decenija nestalo je više od 2.000 sela, a istu sudbinu može doživeti još 200 u kojima trenutno živi manje od 50 stanovnika prosečne starosti iznad 60 godina!

Bela kuga najviše pogađa Pčinjski okrug, jug Srbije, Dimitrovgrad, Prijepolje… Poznavaoci demografskih prilika upozoravaju da Srbiji ozbiljno preti odumiranje seoskih naselja. Sudbinu Koritnjaka u Niškoj Banji, Rastelice, Tačevca i Vukojevca u Kuršumliji, Đorđevca u Bujanovcu ili Repušnice u Knjaževcu, koji od 2002. godine nemaju nijednog stanovnika, vrlo verovatno doživeće naselja poput Njegoševa u opštini Bačka Topola, Trešnjevke kod Kragujevca, Krivaje u opštini Sjenica, Brestova kod Novog Pazara i još mnogih drugih u kojima je ostalo manje od 50 duša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.