Karim Rašid dizajnira statuu za „Hello! Srbija ličnost godine“

by | decembar 5, 2011

Slavni svetski dizajner Karim Rašid dizajniraće statuu koju će magazin „Hello-u“ na svečanosti u Belom dvoru 11. decembra dodeliti ličnostima koje su, prema glasovima čitalaca, obeležile 2011. godinu. “ Najzanimljivije mi je bilo to što su statue namenjene poznatim ličnostima, pa sam razmišljao o tome kakvu bi statuu oni voleli da dobiju. Nisam želeo da izgleda uobičajeno. Imao sam drugačiji pristup kreiranju u ovom projektu koji sam prihvatio sa velikim zadovoljstvom”,  istakao je Karim Rašid.

Statue koje je osmislio slavni umetnik egipatsko-britanskog porekla biće dodeljene u jedinstvenom kraljevskom kompleksu na Dedinju, što celu ceremoniju „Hello! Srbija ličnost godine“ („Hello! Serbia Person of the Year“) čini posebno ekskluzivnom. Da sve bude u skladu sa glamuroznom svečanošću potrudiće se i voditeljski par, glumac Branislav Lečić i njegova supruga, voditeljka Nina Radulović-Lečić.

KARIM RAŠID – BIOGRAFIJA

Karim Rašid je jedan od najplodnijih dizajnera svoje generacije. Uradio je više od tri hiljade dizajnerskih projekata i dobio više od tri stotine nagrada. Čuveni magazin „Tajm“ nazvao ga je „najpoznatijim industrijskim dizajnerom u celoj Americi“. Podatak da su njegove ideje realizovane u više od trideset pet zemalja dovoljno govori o kvalitetu i radu jednog od najpoznatijih industrijskih dizajnera današnjice. Preko tri hiljade proizvoda sa njegovim potpisom, brojne nagrade i knjige koje je objavio, stalne postavke u muzejima širom sveta, kao i lista imena svetskih kompanija koje su zatražile njegove dizajnerske usluge govore o veličini ovog umetnika. Između ostalih, svoj pečat ostavio je na proizvodima „Tojote, Armanija, Davidova, Mikase, Prade, Sonija“. Uz rame sa njima je i „Mozzart Space”, prvi projekat kojim se predstavio srpskoj javnosti. „Vrata sa svojim idejama“ u vidu prodajnog salona jednostavno nazvanog „Karim Space“ otvorio je i u centru Beograda.

Radovi ovog umenika zastupljeni su u stalnim zbirkama četrnaest muzeja širom sveta, uključujući „Muzej moderne umetnosti“ u Njujorku i „Muzej savremene umetnosti“ u San Franciscu, kao i centar „Pompidu“ u Parizu, a izlaže i u prestižnim galerijama širom sveta. Rašid je već deset godina vanredni profesor industrijskog dizajna i čest gost predavač na univerzitetima i konferencijama širom sveta.

 

 

 

Tagovi: