Mobilni telefon, izvor zaraze

by | 16 oktobra, 2011

Poražavajući rezultati jednog britanskog istraživanja pokazuju da svaki šesti mobilni telefon na sebi ima tragove fekalnih materija! Na čak 16 odsto mobilnih telefona ima Ešerihije koli, koja neretko može biti smrtonosna.

Svaki šesti mobilni telefon na sebi ima tragove fekalnih materija, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Velikoj Britaniji.
Glavni uzročnik ovako poražavajuće statistike, navode istraživači, je manjak lične higijene i nepranje ruku nakon odlaska u toalet.
Studija, koju su sproveli naučnici Londonskog univerziteta, otkriva, takođe, da je većina Britanaca sklona laganju kada je reč o higijenskim navikama.
Kako prenose britanski mediji, 95 odsto ispitanika obuhvaćenih anketom reklo je da redovno pere ruke nakon korišćenja toaleta iako je 16 odsto ruku kao i 16 odsto mobilnih telefona na sebi imalo tragove opasne bakterije Ešerihije koli.
Pojedini sojevi ove bakterije mogu da budu smrtonosni, kao na primer O104 koji je prošlog juna usmrtio 48 ljudi u Nemačkoj.
„Nadam se da će ovi podaci naterati ljude da razmisle o svojim navikama i budu oprezniji. Pranje ruku sapunom je jednostavna stvar koja može da spase život", istakao je doktor Val Kertis, jedan od istraživača.
Kada nije izložena direktnom uticaju sunčevih zraka, Ešerihija koli na mobilnim telefonima i rukama može da opstane nekoliko sati, posebno na visokim temperaturama, a lako se prenosi dodirom.
Istraživanje je sprovedeno u 12 britanskih gradova, a uzorci su uzeti sa 390 mobilnih telefona i ruku korisnika

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.