Neaktivne matične ćelije izazivaju ćelavost

by | januar 6, 2011

Opadanje kose bi moglo da bude izazivano izostankom aktiviranja određenih matičnih ćelija u folikulu dlake, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika iz odeljenja za dermatologiju pri Univerzitetu u Pensilvaniji.

Zato bi, kako smatraju istraživači, bilo potrebno „probuditi“ te mikroskopske „fabrike“ u kosi da bi mogle ponovo normalno da funkcionišu, prenela je agencija Rojters.

Naučnici su došli do tih zaključaka obavivši poređenje folikula sa delova glave pod kosom i bez kose muškaraca koji su bili podvrgnuti transplantaciji kose.

Oni su konstatovali da je broj matičnih ćelija isti u oba slučaja, ali da uzorci folikula uzeti u delovima pod kosom sadrže više zrelih ćelija, spremnih za umnožavanje, nego u delovima bez kose.

Istraživači, međutim, još nisu ustanovili razloge prestanka transformisanja matičnih ćelija u zrele ćelije, što ne dovodi do nestanka, već do atrofije folikula i proizvodnje mikroskopskih vlasi, dakle nevidljivih.

To bi trebalo da bude predmet narednih istraživanja.

Činjenica da, kako su istakli naučnici, ne postoji uticaj na broj matičnih ćelija daje nadu da će jednog dana problem gubitka kose biti rešen.

Oni su uspeli da otkriju kod miševa vrstu zrelih ćelija istih kao i kod ljudi koje kada se implantiraju imunodeficijentnim miševima omogućavaju proizvodnju folikula i ponovan rast dlake.

U 80 odsto slučajeva je ćelavost naslednog porekla i pogađa, pre svega, muškarce starije od 45 godina.

Nedavna istrazivanja su pokazala da na pojavu ćelavosti utiče oblast 20. hromozoma.

Tagovi: