Ribice u službi lepote

by | april 18, 2011

U svetu je sve popularnija metoda pilinga stopala pomoću specijalne vrste riba, koje mogu da prežive u toploj vodi zagrejanoj i do 37 stepeni celzijusa i hrane se izumrlim ćelijama kože ljudi.

U banjama, saunama i salonima za ulepšavanje širom sveta, proteklih godina uvedeni su novi zdravstveni i kozmetički tretmani, uključujući kupanje u pivu, čokoladne masaže i maske za lice sa crvenim vinom.

Neke ustanove, međutim, otišle su korak dalje i uvele tretman poznat pod nazivom „Doktor ribica“. Njega obavlja stotine sićušnih riba, specijalno uzgajanih da skidaju izumrle ćelije kože sa ljudskih stopala.

U banjama širom Velike Britanije, ljudi iz svih delova zemlje dolaze da bi isprobali specifične vode tog kraja i uživali u banjskim tretmanima. Banje su nedavno ponudile novi tretman svojim posetiocima, takozvani „riblji pedikir“.

Skoro svi banjski gosti, isprobavaju riblji tretman, sedeći na ivici specijalnog bazena, dok im stopala gricka na stotine sićušnih ribica. To nisu obične ribice, već specijalna vrsta garra rufa.

Garra rufa ribice potiču iz Turske, a uzgajaju se u nekim delovima Nemačke. To je slatkovodna riba iz porodice šarana, a njena izuzetna karakteristika je to što može da preživi u toploj vodi zagrejanoj i do 37 stepeni celzijusa i što se hrani izumrlim ćelijama kože ljudi.

Međutim, zdravstveni stručnjaci detaljno istražuju bezbednost te pedikir metode pomoću riba garra rufa, zato što smatraju da postoji mogućnost širenja infekcije.

Stručnjaci ovaj tretman dovode u pitanje, jer postoji mogućnost širenja bolesti sa osobe na osobu, ukoliko neko od posetilaca ima otvorenu ranu.

U toku su opsežna istraživanja, koja će pokazati da li postoje bilo kakvi potencijalni rizici od infekcija povezanih sa komercijalnom upotrebom pilinga stopala pomoću riba.

Japansko ministarstvo zdravlja odobrilo je upotrebu „ribica-doktora“ u medicinske svrhe, a osim u toj, one se mogu naći u još 15 zemalja širom sveta.

Ribice grickaju ne samo zadebljane, nego i bolesne slojeve kože, pri čemu luče enzim koji ublažava svrab, pa se ta metoda koristi kod lečenja psorijaze, ekcema, kao i za piling i odstranjivanje naslaga na petama i laktovima.

Tagovi: