Šestomesečne bebe razlikuju dobro i loše

by | maj 14, 2010

Bebe su u stanju da razlikuju dobro od lošeg već od navršenih šest meseci života, ustanovili su naučnici, preneo je „Telegraf“.


BebaIstraživači su zatražili od beba različite starosti da izaberu između lutaka koje su prethodno videli da se ponašaju dobro ili loše i otkrili da im je bila draža „dobra lutka“.

 

Neke jednogodišnje bebe od kojih je zatraženo da uzmu slatkiše od „loše lutke“ su čak udarale tu igračku po glavi.

U drugom eksperimentu, bebe starosti šest meseci do godinu dana gledale su animirani film u kojem su crvene loptice sa očima pokušavale da se popnu na brdo, dok su žute kocke nastojale da ih guraju, a zeleni trouglovi da ih prisile na spuštanje nizbrdo.

 

Na kraju filma, naučnici su testirali koji se oblici dopadaju bebama i ustanovili da su u 80 odsto slučajeva one izabrale oblik koji je radio kao pomagač (žute kockice).

 

Jednogodišnje bebe koje su gledale kako plišani zec pokušava da ukrade loptu od figure mačke, dok je drugi zec pokušavao da je vrati, odlučile su da kazne „lošeg zeca“ oduzimajući mu slatkiše koje je ranije dobio. Neke bebe su ga odmah udarile u glavu, bez razmišljanja.

 

– Ovi dokazi ukazuju da ljudi imaju rudimentarni osećaj za moral od samog početka života. Uz pomoć ovih dobro urađenih eksperimenata mogu se nazreti svetlucanja misli o moralu, moralnom sudu i osećaju, čak i u prvoj godini života. Neki osećaj za dobro i loše izgleda da nam je usađen u kosti – rekao je Pol Blum, vođa tima.

Psiholog Piter Vilats rekao je da je sada poznato da bebe u prvih šest meseci života uče brže nego što smo mislili da je moguže.

– Sa čime se rađaju, a šta nauče, teško je razlučiti – dodao je on.

Istraživanje, koje je sproveo tim psihologa Centra za proučavanje saznavanja novorođenčadi na Univerzitetu Jejl, suprotstavljeno je verovanju koje promovišu neki psiholozi, poput Sigmunda Frojda, da se bebe rađaju kao „nemoralne životinje“ i da učenjem dobijaju osećaj za dobro i loše.

 

Izvor: Blic

Tagovi: