Žene zaslužne za nastanak PIVA

by | april 2, 2010

zene i pivoIako se pivo u današnjem društvu smatra jednim od najvećih užitaka za muškarce, nova istraživanja pokazuju da su žene odigrale presudnu ulogu u njegovoj istoriji, prenosi „Telegraf“.

Istoričarka Džejn Pejton izjavila je da su žene stvorile pivo i da je hiljadama godina samo njima bio dozvoljen boravak u pivnicama i konzumiranje ovog pića.

 

Iako se pivo danas gotovo po pravilu poistovećuje sa muškarcima, po rečima Pejtonove, do pre 200 godina ovo piće je smatrano hranom i zbog toga je bilo pod „nadležnošću“ žena.

 

Pre oko 7.000 godina u državi Sumer u Mesopotamiji, sposobnosti žena oko pravljenja piva bile su toliko važne da je jedino njima bilo dozvoljeno da spremaju ovo piće i drže taverne. Do koje mere se ono poistovećivalo sa ženskim rodom, govori i podatak da je pored Mesopotamije, u skoro svakom antičkom društvu pivo smatrano darom boginja, a ne bogova.

 

Između osmog i desetog veka Vikinzi su pljačkali Evropu, a to su uglavnom činili pod dejstvom piva koje su pravile žene, jer je u nordijskoj kulturi upravo njima bila poveravana ta dužnost.

 

Isti je slučaj bio i u Engleskoj, gde su žene proizvodnjom piva donosile dodatni izvor prihoda svojim porodicama. Ono je bilo popularno piće među ženskom populacijom, a postoje i podaci koji govore da je i kraljica Elizabeta I ovo piće redovno konzumirala za doručak.

 

Pojavom industrijske revolucije krajem 18. veka, nov način proizvodnje piva umanjio je ulogu žena, da bi ona vremenom bila zaboravljena. Muškarci su počeli učestalo da ga koriste i vremenom u potpunosti preuzeli primat.

 

– Znam da će muškarci biti šokirani kada ovo čuju, ali oni treba ženama da se zahvale za pivo – rekla je Džejn Pejton.

Tagovi: