Nakit kao oličenje stila i nekoliko pravila za uspešno nošenje

Odavno je poznato da obuća i torba umnogome definišu stil, ali i transformišu odevnu kombinaciju u skladu sa prilikom za koju ste se spremili. Pored ovih, na prvi pogled veoma uočljivih elemenata vrlo važnu ulogu u stilizovanju igra i nakit.

Kada se stilizujete za određenu priliku poslednji korak, ali jednako važan jeste odabrati komad (ili dva) nakita koji je u skladu sa ostatkom garderobe. Evo i nekoliko ztlatnih pravila uz pomoć kojih nikada nećete pogrešiti.

1. MANJE JE VIŠE

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko je odevna kombinacija složena i bogata neka nakit bude koncentrisan na predeo koji “diše” (minđuše, prsten…) ili neka bude minimalan.

Ako se odlučite za veoma upadljiv komad nakita morate znati da će on privući svu pažnju, pa mu dodatak zaista nije potreban. Budite svesni da će taj komad istaći deo tela na kom se nalazi, pa neka to bude onaj deo koji zaista želite da pokažete.

Foto: Oxette

Članak se nastavlja posle reklama

2. NEKA BUDE JEDNOSTAVNO

Veliki, takozvani statement aksesoari nose se uz jednostavnu garderobu, a to važi i za nakit. Odabrali ste zaista veliku i  lepu ogrlicu bogatu detaljima? Ponesite je uz jednobojnu haljinu sa spuštenim ramenima ili potpuno minimalistički uski model. Ako je nakit u jarkoj boji neka odeća bude u neutralnim tonovima.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Oxette

3. NEKA BUDE U SKLADU SA VAMA I GARDEROBOM

Članak se nastavlja posle reklama

Kada birate nakit morate voditi računa da bude u skladu sa garderobom i vama. Ovde ne mislimo na slaganje boja, stilova i materijala, već na čistu ravnotežu.

Upadljive minđuše moraju biti u skladu sa oblikom lica i frizurom. Birajte modele koji će vam izdužiti lice i lepo ga uokviriti. Kada su minđuše veoma upadljive frizura mora biti svedena.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako bi upečatljive ogrlice izgledale dobro morate ih nositi uz bluze, majice i haljine sa odgovarajućim izrezom. One ne trpe nikakve detalje na gornjem delu tela, a dobro izgledaju ako izrez prati njihovu liniju i nalazi se u ravni same ogrlice ili iznad nje. Opcija golih ramena i slobodnog dekoltea uvek je dobra varijanta.

Krupno prstenje skreće pažnju na ruke, pa one moraju biti adekvatno sređene. Lak za nokte ne sme odudarati od boje na prstenu ukoliko je ima.

Ako su vaš izbor narukvice donji deo ruku mora biti ogoljen ili pokriven uskim, jednobojnim rukavima. Jedna upadljiva narukvica uvek je dobar izbor, ali ako želite da napravite niz neka to bude samo na jednoj ruci.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i…Predimenzionirane nogavice. Da li ćete ih probati ovog proleća?

Kliknite na sledeću stranu…

Članak se nastavlja posle reklama

4. DIJAMANTI I CIRKONI NISU ZA DNEVNU VARIJANTU

Iako je verenički prsten izuzetak izbegnite svetlucavo kamenje u dnevnoj varijanti. Ono zaista ne izgleda dobro u kombinaciji sa ležernom garderobom i u takvom kontekstu salje poruku da ste pogrešili negde u stilizaciji.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Oxette

5. KOMBINUJTE METALE, ALI PAŽLJIVO

Danas je dozvoljeno, a i jako interesantno iskombinovati žuto, sivo i roze, ali samo ako je nakit sačinjen isključivo od metala, bez dodatnih detalja.

Ako bilo gde na vašem stajlingu imate neku od metalnih boja nakit se mora slagati.

Foto: Oxette

6. NE MEŠAJTE STILOVE

Kada kombinujete više komada nakita nikada ne mešajte stilove. Babe i žabe prosto ne idu zajedno. Sa nakitom i obućom treba biti posebno oprezan, pošto ništa drugo ne može dovesti do tako velike modne katastrofe.

Foto: Oxette

7. POKAŽITE SVOJ STIL

I ovde su nakit i obuća ravnopravni. Ova dva aksesoara zaista definišu stil i odevnu kombinaciju, prema tome nemojte se ustručavati da ga iskažete. Opasno, koloristički, vintage, elegantno, minimalistički… samo su neki od stilova koji vas mogu, u potpunosti definisati.