5 modnih grešaka pri izboru džempera koje sve žene prave

by | decembar 4, 2023
modne greške pri izboru džempera

Zimska garderoba ove godine jednostavno nije potpuna bez modernog kardigana. Zato, naučimo zajedno kako izbeći najčešće modne greške pri izboru džempera.

Najrelevantniji osnovni element garderobe u hladnoj sezoni oduvek je topao džemper, a ove godine ponuda je izuzetno široka: dugi kardigani, džemperi na pruge, štrikani džemperi, kašmir, predimenzionirani…  Osnovna namena džempera jeste da bude topao i udoban, ali to ne znači da ne treba da ga iskoristimo da svoj izgled učinimo elegantnijim i sofisticiranijim. Na koje modne  greške možemo naići pri izboru džempera?

Najčešće modne greške pri izboru džempera

Evo na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora džempera.

Članak se nastavlja posle reklama

Pogrešan izbor materijala

Džemperi od sintetike su najpristupačniji, ali vam neće dugo trajati. Prilikom izbora džempera sa akrilom, budite spremni na činjenicu da se predivo može deformisati ili skupiti prilikom pranja. Vrlo brzo će se pojaviti i čupkice. Tako nešto neće dugo trajati, izgledaće neuredno.

Pamučno predivo je možda moderno, ali ne greje naročito, pa nije baš pogodno za duge zimske šetnje. Džemperi od vune i kašmira, ali sa dodatkom poliestera i poliamida, najpogodniji su za nošenje u zatvorenom prostoru, jer 100% vuna može biti pretopla za kancelariju.

Članak se nastavlja posle reklama

Predivo od mohera je veoma udobno i toplo, ali dlačice ostaju svuda po vama. Posebno mesto zauzima kašmir, koji je prijatniji na dodir, gotovo bestežinski, izgleda uredno i idealan je za poslovne opcije.

Modne greške pri izboru džempera: Zastareli modeli

Nema ružnih džempera, postoji pogrešna selekcija i kombinacija, nepravilna upotreba jednog ili drugog modela. Bilo koja stvar može učiniti vašu figuru vizuelno vitkijom i gracioznom ili dodati par kilograma. Greška je kada plus size devojke nose predimenzionirane džempere ili šišmiš rukave, kao i džempere sa kapuljačom. Ovo nosite samo ako ste vitki.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovde je takođe važan izbor „prave“ kragne. Oblik kragne u velikoj meri određuje siluetu i pomaže u stvaranju tačnih proporcija. Oni sa dugim vratom ne bi trebalo da biraju V-izrez: to će ga učiniti još dužim. Ako imate kratak vrat ili široka ramena, ćamac izrez vam neće odgovarati, jer podrazumeva otvorenost ramena i, shodno tome, još više će ih povećati.

Klasičan džemper je neprikladan za poslovne sastanke. Ali rolka je savršena za strogi poslovni stil. Recimo, možete uneti malo stila kožnim pantalonama.

Članak se nastavlja posle reklama

Zastareli ukrasi

Debele pletenine će zaustaviti vetar, ali imaju volumen koji će dodati kilograme. Gusta trikotaža vizuelno uvećava vašu figuru. Ako imate višak kilograma, optimalna dužina kardigana je do sredine butina. Takođe, krupnije žene ne bi trebalo da preteruju sa pletenicama i ukrasima. Ako želite detalje, onda to mogu biti podignute manžetne. I ne zaboravite, za vas je stvoreno gusto i glatko pletivo.

Članak se nastavlja posle reklama

Modne greške pri izboru džempera: Pogrešna boja

Prilikom odabira osnovnih boja – sive, bež, crne, bele – ne možete pogrešiti, uvek su relevantne i odgovarajuće. Ali da biste bili u trendu, morate obratiti pažnju na modele u modernim bojama ove sezone: to su nijanse plave, zelene, crvene, sunčano žute, nežno roze i fuksije, zemljane nijanse. Međutim, zapamtite da moderna boja nije uvek prava za vas.

Pogrešne veličine

Bilo koji komad garderobe koji nije u pravoj veličini narušava harmoniju. Ako govorimo o džemperima, to se posebno  vidi. I manje i veće veličine iskrivljuju proporcije, nepovoljno naglašavaju figuru i dodaju višak. Takođe bi bila greška odabrati dužinu džempera tako da dopire do najšireg dela vaše figure. U isto vreme, ne možete birati prekratke modele, samo ako ih kombinujete sa suknjama i pantalonama visokog struka, inače će vam otkriveni stomak dodati vulgarnost i jednostavno će izgledati neuredno.

Članak se nastavlja posle reklama
Light Field Studios/istock/gettyimagesplus