Najčešće modne greške sitnih žena: Kako da vas zimska odeća ne proguta?

by | januar 17, 2023
modne greške niskih žena

Petite fashion, nažalost, nije samo modni trik: niskim ženama zaista nije lako da prate modne trendove kada oni, jednostavno, nisu pravljeni za njihove proporcije. Modne greške sitnih žena najčešće su zimi, jer nije lako postići da vas glomazna, široka i teška odeća ne proguta. Pa, kako to da izbegnete?

Istina je, mnoge devojke, bez obzira na visinu, građu, kilažu, često se suočavaju sa pitanjem kako da izgledaju stilski, da naglase poželjne delove figure i ispoštuju svoje proporcije. Za devojke niže do 16o centimetara, ipak, ovo je pitanje još izraženije: mnogi brendovi čak i ne prave njihove veličine. Od kako su primat na pistama preuzeli široki, boyfriend i predimenzionirani modeli, situacija je još gora. Niske žene sve ćešće upadaju u modne greške.

Modne greške niskih žena

Duge jakne i kaputi

Nije dovoljno da jakna bude topla i u trendu, važno je da odgovara i vama. Predimenzionirane puffer jakne do poda najgori su izbor za nisku ženu. Ako ste niski, bolje je ostati na modelima midi dužine. Ovih nekoliko centimetara razlike čine čudo: jakna na vama više ne izgleda kao da ste je uzeli od starije sestre – nije više preterano glomazna. Za niske žene koje vole maksi dužinu, obavezne su potpetice.

Oversajz komadi

Kada birate preveliku gornju odeću, pokušajte da istaknete neki deo tela – graciozne gležnjeve ili zglobove (zavrnuti ili kraći rukavi), struk (pomoću kaiša), dug vrat ( V dekolte). U suprotnom, rizikujete da dodate nekoliko vizuelnih kilograma, kao i da znatno skratite svoju figuru.

Previše kontrastne boje

Monohromatski autfiti kao i tamne boje uvek će izdužiti siluetu. Previše kontrasta između sakoi i pantalone ili cipela razbija autfit na delove, što vam baš i ne pogoduje.

Dužina do sredine lista

Ova greška se ne odnosi na sve komade odeće, jer ova dužina vas vizuelno skraćuje. Za vas su stvorene mini suknje ili suknje do kolena.

 

Kako niske žene mogu ispraviti modne greške?

Prilikom pravljenja modne kombinacije uvek treba obratiti pažnju na individualne karakteristike vaše figure, a ne samo na broj na vagi ili visinomeru. Možda imate duge noge ili, naprotiv, vaš torzo jeste izdužen a noge nešto kraće i tome bi trebalo da prilagodite svoj modni izbor. Ipak, postoji i nekoliko univerzalnih pravila pri odabiru odeće na koje niske devojke treba da obrate pažnju:

Kaiševi – sve što se vezuje u struku je odlično za vas. Nije bitno da li govorimo o kaputu, bundi ili haljini. Ako imate pojas, kaiš ili ste izabrali model na vezivanje, to privlači pažnju na struk.

Kratki modeli – Ako birate gornju odeću, košulje, džempere, majice, birajte one koji su između linije struka, pa do ispod zadnjice. Ako volite duže modele, maksimalna dužina koju sebi smete da dozvolite je do vrha prstiju vaše ruke (postavljene uz telo)skraćeni modeli. Od vrlo kratkih do onih koje pokrivaju zadnjicu – izaberite sami. Maksimum u ovom slučaju je linija koja prolazi kroz sredinu vašeg dlana kada spuštenu i opruženu ruku postavite uz telo.

Pravi stil – da, ako imate građu jabuke nećete naglašavati struk. I ako imate kratke noge, obratićete pažnju na to. Ipak, čak i kada birate duge modele, iskoristite nekoliko jako važnih trikova: nosite ih raskopčane, neka budu na horizontalne linije ili ih uputpunite dugom ogrlicom.