Neka vam stoji savršeno: Kako da izaberete pravu haljinu za svoj tip građe?

by | 14 oktobra, 2022
kako izabrati haljinu spram građe

Kako da izaberete haljinu koja sakriva sve vaše nedostatke, a ističe sve prednosti? Uz ove savete stilista izabraćete savršenu haljinu za vaš tip građe

Šta je najvažnije kod haljine? Boja, oblik, tekstura, stil, relevantnost, najnoviji trendovi. Sve je važno! Ipak, jedno je važnije od svega: žena koja je nosi. Da bi vam stajala savršeno, haljina jednostavno mora da vam pristaje,a  to je pravilo koje često zaboravljamo.

Najbolji primer je legendarna mala crna haljina. Ona bi morala da vam bude u ormaru. Zašto? Ko je to rekao? Naravno, ako imate figuru Viktorije Bekam ili Koko Šanel, onda – u redu. Ali, ako imate veličanstvene obline, ako ste visoke ili imate stomačić –  šta onda? Ništa – odabraćemo drugu haljinu, ona koja odgovara našoj građi.

 

Kako izabrati haljinu spram građe tela?

 

Kruškasto telo

Ovu vrstu figure karakterišu uska ramena, izražen struk, široki bokovi. Ramena su često nagnuta, a ukupna silueta se širi od glave ka nogama.

Zadatak: sakrijte kukove, naglasite struk, prenesite sve akcente na gornji deo figure.

Ne birajte haljine ravnog kroja, niti uske, a ne treba da zalutate ni na odeljenje sa oversajz odećom. Birajte modele sa kratkim rukavima, čamac dekolteom, to će pomoći da se vizuelno prošire ramena, da se izbalansira gornji i donji deo figure. Haljina treba da vam bude besprekorna u gornjem delu i potom da se širi ka dnu.

 

Ovalna građa

Ovu vrstu figure karakterišu bujne grudi, stomak i odsustvo struka. Uski bokovi i vitke noge su uobičajene.

Zadatak: skrenuti pažnju sa stomaka.

Neophodno je vizuelno istegnuti figuru. Ovo postižemo vertikalnom podelom boja, kao i vertikalnim linijama, šavovima i uzorkom, slojevitim oblačenjem. Fokusiramo se na prednosti: lice, dekolte, noge, lkosa. Treba izbegavati i uske i jako široke siluete.  Tražite hladne i neutralne boje, kao i jake i krute materijale koji dobro stoje. Pogodne su haljine sa visokim strukom ili ravnog kroja.

 

Tip tela: pravougaonik

 

Ime govori samo za sebe: ramena su jasno definisana, struk nije izražen, sve linije tela su jasne, ravne, paralelne.

Zadatak: rastegnite siluetu i vizuelno stvorite struk tamo gde ga nema. U najmanju ruku, nadoknadite nedostatke.

Za vas su stvorene ravne haljine, naročito one sa geometrijskim uzorcima i ornamentima. Izbegavajte cvetni uzorak. Stroge poslovne haljine, kao i haljine u stilu A-kroja i art deko sa niskim strukom dobro će vam stajati. Birajte V dekolte. Takođe, možete se slobodno opredeliti za haljinu na preklop.

 

 

Tip tela: Trougao

 

Ovo je muški tip građe: izražena ramena, uski bokovi i vitke noge.

Zadatak: vizuelno smanjiti ramena, skrenuti pažnju sa njih, prebaciti fokus na uske bokove i lepe noge.

Trebalo bi da izbegavate haljine sa bilo kojim horizontalnim izrezom i dekorom u predelu ramena, uključujući naramenice, lance, jastučiće za ramena, nabore, fenjere, volančiće..-
Vertikalni izrez pomera fokus sa ramena. Slobodno nosite mini haljine, one će u prvi plan isturiti vaše lepo oblikovane noge.

 

Tip tela: Peščani sat

 

Danas se retko viđa. Ako je zapremina vaših grudi jednaka zapremini vaših kukova, a razlika između struka i kukova dostiže 30 cm ili više, onda ste srećni vlasnik najlepšeg, legendarnog i veoma ženstvenog oblika.

Izazov: Nosite haljine, haljine, haljine i još više haljina! Kako god želite, najvažnije je da ističu linije vašeg besprekornog tela!

deagrez/gettyimagesplus

Tagovi: