Strategija 5PS: Kvalitetniji život uprkos hroničnom bolu

Eksperti komplementarne medicine smatraju da nam određene promene u životnom stilu mogu pomoći da ublažimo problem hroničnog bola. Saradnica magazina Natural Health osmislila je strategije koje je skraćeno nazvala 5PS.

by | 1 marta, 2021

Iz redakcije magazina „Natural Health“

Život s hroničnim bolom stanje je o kojem se često ne govori mnogo, iako najčešće ono ostavlja razarajuće zdravstvene posledice. Dok smatramo da je izvor bola uglavnom fizičke prirode, postoji, bez sumnje, i ogroman psihoemocionalni udeo. To je, zapravo, dobra vest. Jer, to znači da možemo uraditi mnogo toga kako bismo razvili mehanizme pomoću kojih ćemo izaći na kraj s nekim nuspojavama hroničnog bola. (Pročitajte i… Glavobolju možete ublažiti zdravom ishranom i homeopatijom)

Džejnej Godard, predsednica britanskog Udruženja komplementarne medicine i kolumnistkinja magazina Natural Health osmislila je strategije za svoje klijente i nazvala ih 5PS. U pitanju su saveti koji pomažu da živimo kvalitetnije, uprkos hroničnom bolu. Da biste ih lakše zapamtili, početno slovo njih 5 je P, a poslednjeg S – pa odatle formula 5PS. Saznajte koje njih možete iskoristiti kratkoročno i dugoročno.

Pobedite hroničan bol

* POLAKO: Budite nežni prema sebi i radite ono što morate, kada to morate. Nemojte raspored previše opteretiti obavezama.

* PRIORITETI: Okej je da radite po svom rasporedu i u određeno vreme. Ali… šta stvarno morate da obavite?

* PLANIRANJE: Postavite sebi ciljeve, bez obzira na to koliko su mali. Zapišite ih i otkačite one koje ste postigli – postojanje plana ima terapeutsko dejstvo samo po sebi.

* PRAKSA: Kada živite s hroničnim bolom, možda ćete iz početka morati da učite kako da obavljate osnovne dnevne aktivnosti. Za to je potrebna vežba, a kroz taj proces primetićete…

* PROGRES! Kada smo suočeni s naizgled nesavladivim preprekama, najlakše je odustati, ne shvatajući pritom jesmo li napredovali ili ne. Vodite dnevnik progresa i videćete koliko ste postigli – to je samo po sebi dovoljno ohrabrujuće i pomaže nam da na stvari gledamo pozitivnije.

* STRPLJENJE: Budite dobri prema sebi i volite sebe. Strpljenje je od ključnog značaja za kvalitetniji život s bolom i poboljšanje njegove percepcije.

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

Natural Health: Boris Jovanović / Getty Images via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.