11 razloga zašto je vašem telu potreban detoks

by | maj 15, 2017

Danas toksini dolaze sa svake strane. Mogu biti uneti kroz hranu, kroz vazduh, kroz kožu a čak mogu biti stvoreni u samom telu kao normalan metaforički proces. Bez obzira na čistu ishranu, toksine unosite svakodnevno.

Zato je vaše telo dizajnirano da se detoksira. Imate organ eliminacije za svaki sistem, i imate dva detoks organa: jetru i bubrege. Oba organa rade na filtriranju materija iz krvi i telesnih tečnosti, kako bi ih pripremio za izlučivanje.

Zašto DETOKS?

Ako je telo sposobno na detoks zašto vam je potreban detoks program? Jedan od najvećih razloga je to što imate dosta toksina u telu koje vaše telo nije programirano da se s njima nosi. Većina toksina koje vaše telo apsorbuje dnevno, kao sto su izduvni gasovi, aditivi, hormoni u hrani, hemikalije u vodi, hemikalije u sredstvima za čišćenje i za negu tela itd., nisu ni postojale pre 100 godina. Prirodni toksini su jedno, i ako živite negde gde nemate dodira sa hemikalijama stvorenih od strane čoveka vašem telu nikad ne bi trebao detoks program. Ali ako živite u modernom svetu vašem telu potrebna je pomoć sa količinom toksina.

Dobro isplaniran detoks program bi trebao da podrži vašu urodjenu funkciju detoksifikacijonog sistema. Tj., trebao bi da podrži vašu jetru, bubrege, limfne sisteme i sistem za varenje. Tu se zapravo radi o pojačavanju vašeg tela, a ne primoravanju da radi nešto sto on već ne radi.

11 razloga zašto je vašem telu potreban detoks

1. STALNA POTREBA ZA HRANOM: Ako se stalno nosite sa pojačanom potrebnom za hranom i pronalazite da Vam je teško da regulišete ishranu, moguće je da vam je samo potreban detoks da vam pomogne pri regulaciji vašeg sistema. Mnoga hrana dizajnirana je da od nje postanete zavisni i jedan najlakši način da se otarasite zavisnog efekta jeste da eliminišete tu vrstu hrane iz sistema na neko odredjeno vreme.

2. HRONICNA UPALA: Ako vam je telesno tkivo pod stalnom upalom moguće da je to znak da vam je telo preopterećeno. Ako vam je telo opterećeno toksinima onda neće imati resurse da se pravilno nosi sa upalom. To bi takođe mogao biti znak da se u telu nalaze supstance koje uzrokuju upalu koje treba ukloniti.

3. NADIMANJE i GASOVI: Ovo je najčešći znak da je vašem telu potrebna mala pauza. Kada imate stalne probleme za nadimanjem i gasovima može biti znak da se u debelom crevu skupljaju otpadi i da će biti potrebno malo pomoći da se eliminišu. Kada se ne eliminira kako treba, otpad može da se skuplja u debelom crevu, izazivajući fermentaciju koja će proizvesti visak gasova koji dovode do nadimanja.

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Pixabay

4. SLABIJI IMUNI SISTEM: Kada primetite da vas hvata svaki mogući virus ili prehlada, razlog tome može biti da se vaše telo nosi sa viskom toksina i da nema snage da se izdvoji dodatne resurse kako bi se borio protiv infekcije. Dakle, česte prehlade je znak da je vaše telo počelo da uzgaja bakterije i viruse.

5. NESANICA: Ako vam je sve teže i teže da zaspite uzrok tome može biti da je vašem telu potrebno malo resetovanje kako bi se vratilo u stanje zdravlja i dobrobiti. Jetra je uvek veoma aktivna u period od od 1-3 ujutru, tako da ako ste često u situaciji gde se u to vreme budite to bi mogao biti znak da da se jetra muci sa količinom toksina.

6. ZAMAGLJENOST: Smanjena mogućnost fokusiranja, nedostatak jasnog razmišljanja, gubljenje pamćenja i drugi kognitivni problem isto se mogu povezati sa toksičkim preopterećenjem tela. Kada vam je telo čisto, vaš um ga prati.

7. MALAKSALOST i KONSANTAN PAD ENERGIJE: Ako Vam je teško ustati ujutru, ili ste do 10 već ušli u iznemoglost i do popodneva vam je potrebna kafa kako biste izbegli da zaspite na random mestu moguće da je vreme za detoks. Trebalo bi da se stalno osećate dobro i da imate konstantnu energiju kroz ceo dan i ako to nije vas slučaj možda Vam je vreme za detoks.

8. PRAZNICNA ISHRANA POSTALA VAM JE NAVIKA: Ako pronalazite poteškoće u prekidanju prazničnog toka ishrane, tj. da stalno grickanje, slatkiši i ogromne količine postale su svakodnevica za vas, možda biste trebali da razmislite o malom resetovanju kako biste se vratili na zdraviji način ishrane. Prekidajući zdravu ishranu na nekoliko dana može biti jedan od najlakših načina da skrenete za puta zdravog života.

9. PROBLEMATICNA KOŽA: Koža je telu najveći detoks organ, i ako se stalno borite sa problematičnom kozom moguće je da je koza preopterećena toksinima sa kojim se vaše telo bori. Problemi sa kozom takođe mogu biti znak da imate hormonski disbalans, i da će jedno jednostavno pročišćavanje pomoći da vaša koža postane čista.

10. SPORO VARENJE: Ako pronalazite da u toalet ne idete 3 puta dnevno, moguće je da vam je potreban detoks. Dobro varenje znači da biste u toalet trebali ići onoliko puta koliko jedete. Kod mnogih ljudi to nije slučaj, pa se otpad zadržava u telu što dovodi do stvaranja toksina i njihovog ponovnog abzorbovanja u krvotok. Takođe, ako primetiti nepotpuno razlaganje vaše hrane u stolici može biti znak da je vašem sistemu za varenje potreban odmor i pojačavanje.

11. NERASPOLOŽENJE: Ako patite od anksioznosti niskog nivoa, kratkih živaca ili generalno imate manjak emocionalne dobrobiti, vreme je za mali detoks. Obično emocije čuvamo u našim telima, te emocije mogu postati zaostale ili zaglavljene. Telo preopterećeno toksinima može biti razlog nepravilne funkcije neurotransmitera koje utiču na vaše raspoloženje. Ako su vam organi za eliminaciju usporeni, pogotovo jetra, možda imate problem sa nivoom šećera koje mogu prouzrokovati lose raspoloženje.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje