Alfa hidroksilne kiseline kao piling: Evo šta kažu dermatolozi!

by | 24 novembra, 2022
alfa hidroksilne kiseline kao piling

Otkrivamo zašto se preporučuju alfa hidroksilne kiseline kao piling i kako one utiču na zdravlje i izgled kože. 

Postoji niz različitih kiselina koje se obično koriste u svetu nege kože. Brzo pogledajte sastojke u bilo kom od proizvoda koje trenutno koristite, a mi smo voljni da se kladimo da postoji neka vrsta kiseline u bar jednom od njih. I dok sve kiseline za negu kože dele određene atribute – uglavnom to što sve deluju kao hemijski pilingi – one nikako nisu jednake. Obično se kategorišu u tri grupe: alfa-hidroksi kiseline, beta-hidroksi kiseline i polihidroksi kiseline. (Češće se nazivaju odgovarajućim akronimima AHAs , BHAs i PHAs). Među to troje, međutim, ne može se poreći da AHA dominiraju. Obuhvaćajući nekoliko različitih vrsta kiselina sa opcijom za svaki tip kože i ten, dermatolozi ih hvale zbog mnogo više od njihove sposobnosti pilinga.

ALFA-HIDROKSILNE KISELINE KAO PILING

GLAVNE PREDNOSTI: Eksfolira gornje slojeve kože kako bi minimizirao tupost i ujednačio teksturu ; neke AHA takođe mogu stimulisati proizvodnju kolagena, dok druge imaju antioksidativna i hidratantna svojstva.

KO BI TREBALO DA JE KORISTI: S obzirom na njihov širok spektar efekata, većina ljudi može imati koristi od upotrebe AHA,, sve dok pronađete pravu alfa-hidroksilnu kiselinu i njenu koncentraciju za vaš tip kože.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA GA KORISTITE: Ovo se u velikoj meri razlikuje u zavisnosti od određene kiseline, proizvoda i vaše kože. Pratite uputstva za proizvod, ali uvek počnite polako, koristeći AHA samo jednom ili dva puta nedeljno i postepeno povećavajući učestalost kako vaša koža to može da toleriše.

DOBRO FUNKCIONIŠE SA: Peptidi mogu usporiti prodiranje AHA, čineći ih manje iritantnim, kaže Nussbaum. Možete ih upariti i sa hidratantnim sastojcima.

NE KORISTITE SA: Izbegavajte upotrebu retinoida u isto doba dana kada i AHA, i budite oprezni kada koristite i BHA (beta hidroksi kiseline, kao što je salicilna kiselina) i AHA kako biste smanjili iritaciju.

Šta su alfa-hidroksi kiseline?

Alfa-hidroksi kiseline su grupa kiselih jedinjenja, najčešće dobijenih iz biljnih izvora. Postoji mnogo različitih, od kojih su neke od najčešćih: glikolna (proizvedena iz šećerne trske), mlečna (proizvedena iz kiselog mleka), limunska (izvedena od limuna) i jabučna (izvedena od jabuka). Iako svi deluju na površini kože kao hemijski pilingi, razlikuju se po veličini, a potom i penetraciji i snazi. Što je molekul manji, to je dublja penetracija, a samim tim i efikasnija.Međutim, sa druge strane, povećana efikasnost takođe može značiti povećanu verovatnoću iritacije, posebno ako je vaša koža već osetljiva. Zato su vrsta alfa-hidroksi kiseline koju odaberete, njena koncentracija i proizvod u kome dolazi veoma važni, ali više o tome za minut.

Prednosti alfa-hidroksi kiselina za kožu

Po definiciji, bilo koja vrsta kiseline će ljuštiti kožu , ali AHA su iznad i dalje od te obaveze.

Oni su površinski piling: kako ćelije kože umiru, često se mogu skupiti i zaglaviti na vrhu kože. Alfa-hidroksi kiseline rastvaraju „lepak“ koji ih drži zajedno, pomažući im da se nežno otrgnu. Rezultat? Gotovo sve stvari koje želite, naime povećan sjaj, glatkija tekstura i manje tamnih mrlja. Ovaj hemijski piling je ono što čini AHAs dobrim izborom za one sa osetljivom kožom, kod kojih fizički piling (odnosno ručni pilinh) može dovesti do crvenila i upale.

Povećavaju proizvodnju kolagena: AHA ne deluju samo na epidermu; takođe mogu uticati na dublji sloj kože (ili dermis). „tudije pokazuju da sve AHA podstiču razvoj kolagena u određenoj meri, međutim, ništa više od glikolne kiseline. AHA koja se najčešće nalazi u proizvodima protiv starenja. A više kolagena znači manje linija i bora.

Hidratacija: Glikolna kiselina, jabučna kiselina i mlečna kiselina su humektanti, što znači da privlače vodu na kožu. Mlečna kiselina je posebno najbolji izbor za one sa suvom kožom

Antioksidativne prednosti: Među AHA kiselinama, limunska kiselina se posebno ističe po svojim antioksidativnim svojstvima, što je čini odličnim izborom za borbu protiv oštećenja slobodnih radikala i osvetljavanje tamnih fleka.

Alfa-hidroksi kiseline u odnosu na druge kiseline

Uopšteno govoreći, AHA su manje verovatno da će izazvati iritaciju od BHA. Oni takođe imaju malo drugačije prednosti. BHA su bolje u smanjenju proizvodnje ulja, tako da su odlični za kožu sklonu aknama, ali su agresivniji od AHA. U međuvremenu, PHA su mnogo veći molekuli čak i od najvećih AHA. Kao takve, one su najmanje iritantne od svih kiselina koje postoje, ali su u isto vreme i najmanje efikasne.

Alfa hidroksilne kiseline kao piling i posledice po kožu

Svako treba da bude marljiv u pronalaženju prave koncentracije i prave kombinacije AHA za svoj tip kože. Preterana upotreba ili upotreba previsoke koncentracije može dovesti do nadražene i upaljene kože i može izazvati druga osnovna stanja kao što su rozacea i ekcem. Takođe vredi napomenuti: AHA čine vašu kožu osetljivijom na sunčevu svetlost, pa budite posebno pažljivi u svakodnevnom nanošenju kreme za sunčanje i ponovnom nanošenju svaka dva sata, savetuje Nussbaum.

Kako se koriste alfa hidroksilne kiseline

Prvo razmislite sa kojom alfa-hidroksi kiselinom želite da idete. Glikolna je najmanja od ovih kiselina i daje najznačajnije rezultate. Ako ste osetljivi, uverite se da koristite nisku koncentraciju; veće koncentracije su najbolje rezervisane za one sa normalnom i masnom kožom. Mlečna kiselina je veći molekul, dobar izbor za one sa osetljivom kožom, dok je jabučna kiselina još veća i stoga je manje verovatno da će izazvati iritaciju. Ipak, dobro pravilo je da izaberete proizvod koji meša manje količine nekoliko različitih tipova AHA, umesto da koristite super visoku količinu samo jednog.

Dok velika moć bilo koje kiseline može dati značajne rezultate, kombinovanje različitih kiselina pri nižim jačinama može biti manje iritantno jer prodiru na različitim dubinama i nude različite hidratantne sposobnosti. Vrsta proizvoda je takođe važna. Naći ćete AHA u svemu, od sredstava za čišćenje do krema, ali, oni sa osetljivom kožom prvo bi trebalo da počnu sa formulama za ispiranje kako bi sveli na minimum izloženost aktivnim sastojcima. I, naravno, neophodno je pratiti uputstva proizvoda koji odaberete. Počnite polako i postepeno povećavajte učestalost upotrebe kako se toleriše, nikada ne prekoračujući ono što uputstva preporučuju.

Da li alfa-hidroksilna posvjetljuje kožu?

Među AHA kiselinama, limunska kiselina se posebno ističe po svojim antioksidativnim svojstvima, što je čini odličnim izborom za borbu protiv oštećenja slobodnih radikala i osvetljavanje tamnih fleka.

Alfa hidroksilna kiselina kao piling- da li može da se koristi svaki dan?

Koliko često koristite alfa-hidroksilnu kiselinu zavisi od određene kiseline, proizvoda i kože. Pratite uputstva za proizvod, ali uvek počnite polako, koristeći AHA samo jednom ili dva puta nedeljno i postepeno povećavajući učestalost kako vaša koža to može da toleriše.

Lepota i zdravljeGlobalStock/iStock/Getty Images Plus via Getty ImagesCentralITAlliance/iStock/Getty Images Plus via Getty Images;