Beauty saveti: Sprečite urastanje dlačica

by | maj 29, 2013

Problemi sa uraslim dlakama na nogama ili u području bikinija često se pojavljuju nakon depilacije. Kako bi se ovi problemi smanjilili, pa čak izbegli, važno je dobro poznavati uzroke različitih oblika uraslih dlaka.

depilacija

Urasle dlake na gornjim slojevima kože pojavljuju se uglavnom na nogama, posebno na potkolenici te se mogu dobro vidjeti kroz tanki sloj epidermisa.

Po pravilu se ove dlake oslobađaju bez većih napora. One se nalaze ispod tankog sloja odumrlih kožnih stanica koje se prostiru preko otvora folikula dlake.

Upravo te odumrle ćelije ne dopuštaju dlakama da izlaze kroz otvor, te one traže svoj novi put, tesno ispod kože.

UZROK: Urasle dlake uglavnom nastaju kada koža gubi na vlazi, postaje suva i ne oslobađa se dovoljno od odumrlih kožnih ćelija.

REŠENJE: Kožu je potrebno redovno eksfolirati (napraviti piling).

Korištenje rukavica za masažu pri tuširanju, posebno za područje nogu i bikini području, više je nego preporučljivo.

Urasle dlake u bikini zoni pojavljuju se kod mnogih žena. Dlake izgledaju ili kao male crne tačke ili kao male crveno obojene nakupine.

Često su popraćene upalnim procesom i tada izgledaju kao roze-crveni prištići.

Pritisak dlake koja raste i prateće infekcije vrlo se neugodne i bolne.

Neretko, žene same pokušavaju razrešiti nastalu situaciju što, uglavnom, vodi u još gore stanje.

Dlaka može biti dugačka čak 1-1,5 cm, a ponekad je zamršeno više dlaka odjednom.

UZROK: Najčešći uzrok je uklanjanje ovih duboko položenih dlaka koje imaju i vrlo jaki koren u smjeru suprotnom od prirodnog smjera rasta.

Pri tome, često nastaju i razna oštećenja gornjih slojeva kože. Odumrle ćelije kože zatvaraju otvor za folikul i otrgnuta dlaka je zatvorena. Vrlo otporna i žilava dlaka nastavlja s rastom i brzo se stvaraju crvene otekline. Ukoliko je koža žene sklona pojačanoj keratizaciji (orožnjavanju), pojava uraslih dlaka je veća.

REŠENJE: U bikini zoni dlake se uklanjaju isključivo u smeru suprotnom od prirodnog rasta dlaka. Ukoliko uklanjamo dlake redovno i u ranoj fazi nastanka, njihov rast će se prorediti i one će biti sve tanje. Redovna eksfolijacija osigurava da otvori za folikul ostaju čisti, a hidratizacija čini kožu sjajnom. Redovno uklanjanje dlaka u bikini zoni pretpostavka je za najbolje rezultate.Cilj depilacije nije samo uklanjanje dlaka, nego ujedno i lepa i negovana koža.

Izvor: kodren.com

Tagovi: