Pet vrućih pitanja o laserskoj epilaciji koja brinu žene – i vi ste se zapitale

Zašto je lasersko uklanjanje toliko skupo i kada će rezultat napokon da bude vidljiv?

by | jul 21, 2022
laserska epilacija

O laserskoj epilaciji i danas se priča kao o sasvim novom otkriću. Dok se pojedine žene hvale kako su se tako rešile pojačane maljavosti, druge su ubeđene da to boli i nipošto ne opravdava visoku cenu. Gde je istina?

 

Da li je lasersko uklanjanje dlaka opasno?

Svaki postupak sa rečju „laser” u nazivu izaziva strah, ali istraživanja kažu da je tretman bezbedan. Ipak, postoji niz medicinskih ograničenja. Opšta je preporuka da se laserska epilacija tretira kao manja medicinska procedura i da se ne izvodi u salonima, nego u klinikama.

Članak se nastavlja posle reklama

Laserska depilacija nije pogodna za:

onkološke pacijente,

osobe sa inflamatornim procesima,

Članak se nastavlja posle reklama

one sa kožnim osipom,

trudnice i dojilje.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako funkcioniše lasersko uklanjanje dlaka?

Svetlosni puls utiče na pigment kose, melanin. Počinje da se zagreva, uništava sudove koji hrane folikul, kao i ćelije odgovorne za rast kose. Kao rezultat, koren umire, folikul je uništen, a dlaka spada.

laserska epilacija

Članak se nastavlja posle reklama

Da li laserska epilacija boli?

Ako ste bili na laserskom uklanjanju u prošloj deceniji vrlo je moguće da nemate baš lepe utiske. Ipak, ovaj deo kozmetologije je prilično napredovao i sada se koriste moderniji laseri. Danas se koriste dva različita lasera, jedan za tamnu i drugi za svetlu put. Na taj način minimizira se uticaj na kožu, tretira se samo dlaka. Dakle, zahvaljujući razvoju, postupak laserskog uklanjanja dlaka postao je gotovo bezbolan. Ipak, zapamtite da svako reaguje individualno, pa je teško proceniti tip reakcije.

 

Koliko mi tretmana treba?

Pun rezultat jednog tretmana vidljiv je za 10-14 dana, koliko treba da folikul potpuno propadne i dlaka spadne.  Ipak, prvi rezultati laserskog uklanjanja dlaka su odmah vidljivi. U većini slučajeva za potpuni prestanak rasta dlake neophodno je 8 do 10 tretmana. Ipak, ovo zavisi najviše od dela tela koji se tretira.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Da li postoje neka ograničenja posle tretmana?

Ne, sasvim uobičajeno nastavljate sa aktivnosima, pratite samo savete kozmetologa. Lekari savetuju da se tri dana pre zahvata ne jede hrana bogata vitaminom A, kao i da se uzdržite od sunčanja. Ukoliko ste bili na anitibiotskoj terapiji, trebalo bi da odložite tretman bar na 10 dana.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto je lasersko uklanjanje dlaka skupo?

Prvo, sam aparat je prilično skup. Drugo, specijalista koji sprovodi ovu proceduru mora imati medicinsko obrazovanje, što znači da će cena njegovih usluga biti veća od cene običnog kozmetičara. Pored toga, na konačnu cenu laserskog uklanjanja dlaka utiče i nivo salona i njegova lokacija.

 

 

Članak se nastavlja posle reklama
bearmoney, AntoniaoGuillem/gettyimagesplus