Greške u nezi kože koje uzrokuju pojavu akni

by | jul 17, 2023
greške koje uzrokuju pojavu akni

Zdrava koža lica je genetski rulet. Međutim, za probleme sa kožom nije kriva samo priroda, već i mi sami. Otkrivamo greške koje uzrokuju pojavu akni, a koje svi pravimo!

Akne su hronična bolest kože koja se razvija kao rezultat začepljenja folikula dlake u koži. Uzrok akni u 80% slučajeva je genetika, od koje nema spasa. Čak i tokom razvitka bebe stomaku, postavlja se „temelj“ hormonske pozadine, koji određuje sudbinu zdravlja kože. Ne postoji način da se utiče na ovaj proces.

Sa naučne tačke gledišta, izgled i razvoj akni je sledeći. Povećanje količine androgena (polnih hormona) dovodi do viška sebuma (ulja), zbog čega se formiraju čepovi folikulama dlake. Dalja blokada dovodi do nagomilavanja keratinske mase u donjem delu folikula, a zatim se njegov gornji deo širi, formirajući komedon, koji sadrži keratin, sebum i bakterije. Čim komedon počne da raste, kidajući zid folikula, tada počinje zapaljenski proces.

Greške  koje uzrokuju pojavu akni

Najveća incidencija akni se javlja u adolescenciji, ali akne mogu da imaju i odrasli ljudi. Razlog može biti hormonski neuspeh, ili možda samo pogrešna briga. U drugom slučaju, biće mnogo lakše ispraviti situaciju.

Čišćenje kože

Čišćenje kože je važan korak u nezi, koji se ne shvata ozbiljno. Pravilno čišćenje će odrediti koliko je koža spremna za interakciju sa narednim proizvodima. Ako se nakon pranja pojave neprijatne senzacije u obliku jakog zatezanja ili pečenja, vreme je da promenite sredstvo za čišćenje.

Toplo preporučujemo da agresivno sredstvo za čišćenje stavite na dalju policu (a ako je sapun, onda ga bacite!) I izaberete onaj koji će tačno odgovarati pH vrednosti vaše kože.

Svaki tip kože ima svoju pH vrednos. Što je okruženje kiselije, koža je suvlja, zbog čega svaki proizvod za masnu ili problematičnu kožu sadrži kiseline.

Ako je koža suva, onda su lipidi potrebni u kiseloj sredini zbog smanjenog pH. U ovom slučaju izaberite hranljivi i hidratantni gel za pranje.

Zloupotreba alkohola

Alat koji se po razmerama katastrofe nalazi uz neodgovarajući umivaonik je alkoholni losion. Alkohol ne samo da dehidrira kožu, već potpuno briše hidrolipidni sloj, zbog čega gubi ona zaštitne funkcije. To dovodi do suvoće, iritacije, crvenila i nove upale.

Upozorenje! Vlasnici masnog tipa kože ne bi trebalo da se raduju što će ih alkohol, osušivši kožu, spasiti od masnog sjaja. Ne možete prevariti telo: što je koža suva, to se prirodnije podmazuje lučeći sebum.

7 najčešćih pitanja o aknama koja postavljamo dermatolozima

Greške  koje uzrokuju pojavu akni- pilinzi

Piling navodno čisti pore i daje koži ravnomerno olakšanje. Ali ni piling ni na bazi koštica kajsije, ni na bazi kafe, niti bilo koji drugi neće dati željeni rezultat, već će samo pogoršati problem ili izazivati pogoršanje akni zbog abrazivne čestice u njihovom sastavu.

Piling povređuje kožu, a hrapava zrnca u pilingu mogu samo da šire infekciju i bakterije po licu. Crne tačke (miteseri) neće nestati, već će dovesti i prijatelje sa sobom u obliku novih apscesa i komedona. Ako želite da dobijete lagani efekat pilinga, bolje je zameniti piling enzimskim prahom.

Maske za lice

Iskreno priznanje: svi smo bar jednom kupovali tzv. sheet maske. Kupil, primenili, a ujutru se probudili otečeni i s novim bubuljicama na licu. Te maske danas nude i hidrataciju i toniranje i zatezanje lica. Ali, reakcija na njih je kod svakoga drugačija. Pre kupovine, osim cene, proverite i sastav i da li on odgovara vašem tipu kože.

Greške  koje uzrokuju pojavu akni- korišćenje ulja

Ulja badema, jojobe, kajsije, čajevca i bilo koja druga kozmetička ulja su dobra i za vlaženje kože ali i za začepljenje pora. Morate ih pažljivo koristiti: daleko su od toga da su pogodni za svakoga kao negu.

Devojke koje nikada nisu imale osip na koži mogu bezbedno da otvore novu bočicu, a one koje su imale beskrajnu borbu sa aknama trebalo bi da sačekaju malo sa eksperimentima. Ulje, stvarajući film na koži, začepljuje pore, izazivajući novu upalu.

Još jedna greška pri korišćenju ulja– ne ispirate ga nekoliko sati nakon nanošenja. Ulje nije serum ili krema, pa se koristi odvojeno od ostalih proizvoda.

Nega kože je umetnost kojom je lakše savladati nego što se čini. Vašoj koži je svakodnevno potrebna pažnja, a da bi bila zdrava, dovoljno je da izbegnete ove greške i izaberete prave proizvode za negu kože.

Lepota i zdravljeMaksym Belchenko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images