Greške pri čišćenju kože lica i njihove posledice: Obratite pažnju!

by | septembar 7, 2022
Greške pri čišćenju kože lica

Ove greške pri čišćenju kože lica bi trebalo da izbegavate, ukoliko želite lepo i negoavno lice.

Svakodnevno čišćenje – uklanjanje nečistoća, viška sebuma, pa čak i ostataka kreme za sunčanje (odnosno svega što se može nakupiti na koži tokom dana ili noći) – zapravo je proces koji definiše našu rutinu lepote. Pored toga, podsećamo da kompetentno čišćenje takođe priprema kožu za naknadnu negu. Ali mnogi od nas, nesvesno, prave istu grešku: mislimo da su pranje, čišćenje i uklanjanje šminke ista stvar. Evo o čemu se radi.

Greške pri čišćenju kože lica

Higijena ruku

Pre nego što dodirnete lice, važno je da operete ruke.

Članak se nastavlja posle reklama

Nedovoljno čišćenje kože lica

Ovo može da dovede do brojnih problema, a neki od njih su:

  • osip i začepljene pore, obilje bakterija i višak sebuma vidljiv golim okom;
  • nedovoljno hidratizovana koža (pravilno čišćenje omogućava bolje upijanje hidratantnih sredstava). Za ovo, inače, možemo se zahvaliti ne samo zagađenju, već i ostacima drugih proizvoda za negu koji se nakupljaju na koži i koje takođe treba isprati (naročito mogu biti zasnovani na štetnim silikonima )

Greške u čišćenju kože lica i korišćenje pilinga

Piling će pomoći u uklanjanju viška sebuma i uklanjanju mrtvih ćelija. Ali savet je da se piling ne radi više od dva puta nedeljno. Ako preterate, epidermis će postati tanji, a zaštitna svojstva će se smanjiti.

Previše ste uporni u čišćenju

Agresivne komponente mogu negativno uticati na kožnu barijeru – učiniti kožu previše osetljivom ili čak upaljenom i iritiranom. Ne koristite previše preparata za negu i budite nežni prilikom njihovog nanošenja

Članak se nastavlja posle reklama

Greške pri čišćenju kože lica- umivanje vodom

Prilikom umivanja, koristite toplu vodu? Ovo je najčešća greška. Naime, topla voda „izvlači“ vlagu iz vaše kože, a mi već često ne obraćamo dovoljno pažnje na proces vlaženja. Pokušajte da operete lice mlakom ili pak hladnom vodom.

Umivanje ujutro: Da li je ovaj ritual zaista neophodan za negu kože?

Članak se nastavlja posle reklama

Sredstva na bazi ulja

Da li koristite uljane proizvode za uklanjanje mejkapa? Oni su veoma efikasni, posebno u uklanjanju vodootporne šminke. Ali, prvo, koža mnogih žena je veoma osetljiva na ulja, a možda da to same uopšte ni ne znaju! Drugo, pošto su nezasićena ulja manje stabilna, mogu doprineti prevremenom starenju kože.

Ako ipak više volite proizvode na bazi ulja, koristite jojobu i kokos – ovo su najsigurnija ulja. Inače, ako vam se, naprotiv, uopšte ne dopadaju uljane teksture, opredelite se za micelarnu vodu.

Članak se nastavlja posle reklama

Greške pri čišćenju kože lica- mat maramice

Nosite pakovanje mat maramica sa sobom u svakom trenutku. One ne samo da će eliminisati masni sjaj, već i neće dozvoliti da zagađenje vazduha izazove probleme poput osipa.

Zanemarujete značaj tonika

A on, zauzvrat, normalizuje pH ravnotežu nakon upotrebe sredstava za čišćenje sa agresivnim komponentama. Takođe čisti ono što možda niste uspeli da skinete ni nakon postupka čišćenja u dva koraka.

Članak se nastavlja posle reklama

Sušenje lica peškirom

A na njemu, kao što znate, baš kao i na jastuku, živi mnogo različitih mikroba. Naravno, nemoguće je uvek obrisati lice čistim peškirom, ali ipak postoji briljantno jednostavno rešenje- papirni ubrusi!

Lepota i zdravljegpointstudio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images