Hrana za vaše lice!

by | 8 jula, 2009

Pre više od 2.000 godina, Hipokrat je napisao: “Neka nam hrana bude lek.” Da je ova mudra izreka zaista tačna potvrdili su i današnji naučnici. Žene sada mogu da koriste namirnice za lečenje bora, opekotina od sunca, pega i drugih nepravilnosti na koži.

lepota i zdravlje hrana koja neguje lice

Dermatolozi smatraju da su pojedine namirnice delotvornije ako se direktno nanose na kožu, a ne unose u organizam, jer se tako najlakše kontroliše koncentracija supstance koja dolazi u kontakt sa problematičnim mestom. Efikasnost preparata na bazi voća, povrća ili neke druge namirnice, ne zavisi od samog sastojka, već ekstrakti moraju biti posebno formulisani, kako bi što uspešnije prodrli u kožu. Koja to hrana utiče na lepši izgled naše kože, objasniće nam moderni Hipokratovi učenici.

 

lepota i zdravlje hrana koja neguje licePEČURKE
Pečurke su bogate proteinima, lipidima, fenolom (karbolnom kiselinom), vitaminima i amino kiselinama. Pojedine vrste poznate su po jakom antioksidantnom dejstvu, kao i po tome što umiruju upaljene delove kože i sprečavaju razvoj tumora kada se nanose na samu kožu. Upravo zbog toga stručnjaci veruju da će ove pečurke veoma brzo postati najmoćniji sastojak preparata protiv starenja kože. Istraživači su došli do saznanja da ekstrakti iz šitake i manentake pečuraka štite kolagen i elastin od pucanja. Klinička istraživanja pokazala su da antioksidant ergotionin, koji se nalazi u pečurkama, značajno umanjuje postojanje jedne vrste slobodnih radikala, poznatijih kao hidroksilni radikali, koji doprinose lakšem oštećenju kože.

 


lepota i zdravlje hrana koja neguje licePIRINAČ
Vekovima su žene iz Japana koristile pirinač u kremama i tonicima za čišćenje lica, upravo da bi usporile proces starenja kože. Sake se može pronaći kao jedan od sastojaka u kremama na bazi pirinča koje su se među prvima pojavile na tržištu. Ključni sastojak koji pirinač čini izuzetno korisnim u dermatologiji jeste pitera, ekstrakt izvučen procesom fermentacije tokom pravljenja pirinčanog vina. Ovaj ekstrakt obnavlja ćelije i održava vlažnost kože. Potvrđeno je, takođe, da pirinač deluje poput glikolne kiseline tako što izbeljuje kožu. Još jedna dobra stvar kada je reč o pirinču, jeste da on dobro apsorbuje masnoću. Ekstrakt crvenog pirinča može se pronaći u anti-age preparatima, u kombinaciji sa vitaminima A i C.

 

lepota i zdravlje hrana koja neguje lice

 

BROKOLI
Ovo naizgled obično povrće veoma je dobro za kožu. U brokoliju je otkrivena izolovana hemikalija, koja pokreće vrstu enzima koji štiti ćelije od nastanka tumora. Ekstrakt brokolija može se pronaći u kombinaciji sa ekstraktima zelenog i crvenog čaja u preparatima za zaštitu od sunca.

 

lepota i zdravlje hrana koja neguje liceJABUKE
Floretin je moćni antioksidant koji u naše telo može dospeti jedino ako pojedemo svežu, neoljuštenu jabuku. Istraživači su otkrili da floretin pripada malom broju antioksidanata koje koža može da apsorbuje i tako neutrališe slobodne radikale. On ima sposobnost da redukuje hiperpigmentaciju i zapaljenje kože. Seme ovog voća takođe je značajno – ekstrakt semena pomaže stabilizaciji retinola u određenim proizvodima koji su namenjeni borbi protiv starenja kože.

 


 

 

lepota i zdravlje hrana koja neguje lice

 

RIBA
Ima još vesti o delotvornosti omega-3 masnih kiselina! Ova vrsta masne kiseline može se pronaći u ribi i značajna je zbog svoje sposobnosti da održava vlažnost kože. Osim toga, umiruje upaljene delove kože.

 


lepota i zdravlje hrana koja neguje lice

 

 

PARADAJZ
Ovo povrće je veoma blagotvorno. Na primer, likopen (koji voću i povrću daje crvenu boju) efektniji je kad se unosi direktno u organizam, nego kada se nanosi spolja. Ali i dalje ne možemo opovrgnuti njegova protivupalna i antioksidativna svojstva. Naučnici su nedavno otkrili da je likopen bogat supstancama koje pojačano štite kožu od UV zraka kada se kombinuje sa vitaminima A i E.

 

 

 

Tekst: Marijana Poljaković; Foto: Dreamstime

 

Tagovi: