Kako održavati gua ša alatku za negu lica: Trikovi i saveti

by | jul 11, 2022
Kako održavati gua ša

Pored toga što je važno koristiti ga, jednako je važno i znati kako održavati gua ša, kao bismo sprečili infekcije kože i pojavu akni i bubuljica. 

Kao što već znamo, gua ša je postao veoma popularan alat u rutini nege. Pored toga što se koristi u masaži lica i smanjenju bora, ova alatka zateže kožu vrata, a navodno, pomaže i u ubrzanju rasta kose.

Da, ovaj maleni kamen neobičnog oblika je nezamenjiv deo bjuti rutine većine žena, ali sada iskreno: kada ste ga poslednji put očistile? Pored toga što je važno svakodnevno ga koristiti, jednako je važno pravilno ga i održavati, kao i ostale bjuti proizvode koje upotrebljavamo.

Kako održavati gua ša?

Pažljivo perite bjuti alatke

Najjednostavniji način za održavanje jeste da ga perete rukama, mlakom vodom i antibakterijskim sapunom. Perite ga 30 sekundi, a zatim ga isperite pod mlazom mlake vode. Nakon toga, obrišite ga čistim peškirom ili ubrusom.

Kako održavati gua ša- Potapanje

U činiju sipajte toplu vodu i dodajte tečni antibakterijski sapun. Potopite gua ša i ostavite u vodi 15- ak minuta. Zatim ga izvadite, isperite mlakom vodom i obrišite.

Koristite četku

Neki gua ša alati izgledaju kao češalj i u tom slučaju potrebno je oprati i sve te ivice gde se sakuplja masnoća i mrtvi sloj kože. Za to koristite malu četku (možde da posluži i stara čerkica za zube).

Obratite pažnju na materijal

Što je materijal porozniji (rupičastiji, šupljikaviji) to ga je potrebno češće prati. Metalni gua ša (od srebra ili bakra) su najmanje porozni, a žad i kvarc nisu porozni uopšte.  Drveni su pak veoma porozni. Tako da imajte to na umu prilikom kupovine gua ša alatke.

Kako održavati gua ša- Dnevna ispiranja

Čak i ako materijal nije porozan, ipak ga je potrebno prati svakodnevno, a najbolje odmah nakon korišćenja. Na taj način, čišćenje gua ša će vam ući u dnevnu rutinu.

Alkohol

Ukoliko nemate vremena za sapunjanje i ispiranje gua ša alatke, isprskajte ga alkoholom (ili nekim dezinfekcionim sredstvom). To će biti dovoljno da se uklone svi mikrobi.

 

lepotaizdravlje.rsLiudmila Chernetska/iStock/Getty Images Plus via Getty Images