Makeup vremeplov

by | 19 aprila, 2009

Sve epohe imale su svoje trendove, a u svakom periodu, pored aktuelne mode, na ceni je i ona iz nekog ranijeg vremena. Predstavljamo vam tri stila šminkanja, koja se, s vremena na vreme, vraćaju u modu, stilizovani i prilagođeni savremenim tokovima.

 

sestdeseteELEGANTNE ŠEZDESETE

Šezdesete godine 20. veka bile su vreme pobune, seksualne revolucije i dece cveća. Moda tog vremena imala je dva pravca. Jedan su zacrtali hipici, koji su, u skladu sa svojim motoom “ne brini, budi srećan”, nosili lepršavu, opuštenu, šarenu garderobu i dugu kosu ukrašenu cvećem. Hipi devojke šminkale su se jarkim bojama, koje su odražavale optimizam i životnu radost. Drugi pravac podrazumevao je elegantne, klasične kostime jednostavnih linija, savršeno oblikovane frizure, diskretno našminkane usne i naglašene oči. Otelotvorenje ovog stila bila je tadašnja prva dama Amerike, harizmatična i ženstvena Džeki Kenedi, koja je nosila jednostavne “Chanel” kostime i haljine.

 

Reč šminkera: Tvigi look

 

Stil šezdesetih definišu naglašene oči i čuvene bob ili beatles frizure, a zvezda vodilja ovog trenda bila je čuvena manekenka Tvigi. Akcenat je na očima, koje imaju oštre linije i jake kontraste. Debeo sloj maskare stvara efekat veštačkih trepavica, koje su, uzgred budi rečeno, ušle u modu upravo šezdesetih godina. Ajlajnerom su izvučene jake linije na gornjem kapku i ispod oka. Bela olovka nanosi se sa unutrašnje strane donjeg kapka. I ajlajner i krejon, koji se izvlače na ivici donjeg i gornjeg kapka, prave kružnu liniju koja ističe oko. Obrve su lepo očupane, ali nisu preterano tanke, već izgledaju prirodno. Usta su boje mesa, mat, ništa jače od toga.

 

 

sedamdesete“ŠLJOKIČASTE” SEDAMDESETE

Sedamdesetih godina još uvek je bio aktuelan hipi stil, ali sve je bilo nekako sjajnije i “šljokičastije”. Disko klubovi su bili puni mladih u sjajnoj, uskoj garderobi. I muškarci su nosili odeću pripijenu uz telo i cipele sa potpeticom. U modi su bile mršave žene – vitkost je bila odraz seksepila. Apsolutni hit bile su uske, kratke haljine i vrtoglavo visoke štikle. Kad je reč o mejkapu, insistiralo se na prirodnom izgledu. Šminka je bila diskretna, ali su oči i dalje bile naglašene.

 

Reč šminkera: Prirodnost pre svega

 

Sedamdesete nastavljaju da prate stil dece cveća. Mejkap je minimalan, u trendu je bio prirodan izgled, pa je čak bilo poželjno da se vide i sitni nedostaci na licu, poput pegica. U toj dekadi popularan je bio tamniji ten koji se “dorađivao” bronzerom. Obrve su bile istaknute i, uglavnom, nisu stanjivane niti oblikovane pincetom. Na trepavice se nanosilo dosta maskare, a kako su oči i dalje u prvom planu, krejon je bio neizbežan. Međutim, šarene senke nisu bile u modi, pa su kapci senčeni, eventualno, diskretnim nijansama. Usne su bile prirodne boje.

 

 

osamdseteŠARENE OSAMDESETE

Otkačene frizure, ultrakratke suknjice i mnogo šarenog nakita karakteristični su za ovaj period. Farbana kosa, kamenovani džins, kožne jakne i čizme, košulje sa bedževima, kratke suknje, vruće pantalonice i kratki topići fluorescentnih boja – sve je to bila moda osamdesetih. U to vreme, žene su nosile dugu, natapiranu kosu, često izblajhanu, šminka je bila tamnih boja, a neizbežan je bio i glomazan plastični nakit.

 

Reč šminkera: Revolucija boja

 

Osamdesete su predstavljale pravu modnu revoluciju u šminkanju. Jake, metalik boje postale su hit i mejkap je bio prenaglašen. Već na prelasku iz sedamdesetih u osamdesete, na granici između glam-rok stila u neopanka, stil šminkanja podrazumevao je mnogo šljokica, jarkih boja, kao i jake poteze i linije pri nanošenju rumenila. U ovoj dekadi oči su, takođe, bile osenčene tamnim, metalik nijansama, a usne su šminkane jarkim ruževima, sa dosta sedefa. Što više, to bolje – bila je deviza ovog vremena.

Tekst: Nataša Tusić

Tagovi: