Anti aging tretmani koje preporučuju stručnjaci: Vrede svakog dinara…

by | april 1, 2024
Anti aging tretmani koje preporučuju stručnjaci: žena u pedesetim sa perfektno zategnutom, podmlađenom kožom

Ako želite da ublažite ili potpuno eliminišete bore, povećate produkciju kolagena i hidrirate kožu, tu su anti aging tretmani koji zaista deluju.

Starenje kože je neizbežno. Vremenom, prirodna sposobnost kože da sama ostane hidrirana i glatka se redukuje, dok se volumen i konture smanjuju. Prirodna proizvodnja kolagena i ulja u koži opada. A dolazi do degradacije ćelija usled kumulativnih efekata spoljašnjih i unutrašnjih agresora tokom vremena. Dobra vest je da proaktivan pristup može igrati važnu ulogu u starenju kože. Možete ojačati prirodnu odbranu kože od uticaja okoline (uključujući UV oštećenja i zagađenje). I preokrenuti prirodni pad proizvodnje kolagena i ćelijske promene.

Osim što ćete se pridržavati efikasne rutine nege kože protiv starenja, takođe može biti od pomoći da se konsultujete sa plastičnim hirurgom, estetičarom ili dermatologom. Stručnjaci mogu da ponude anti aging tretmane koji mogu da pomognu u poboljšanju teksture i elastičnosti kože. Kao i da izglade fine linije i bore, smanje prekomernu proizvodnju pigmenta i još mnogo toga.

„Postoji mnogo nehirurških tretmana, uključujući hemijski piling, tretmane svetlosnim laserom, radiofrekvenciju i mikroiglice. Kao i neuromodulatori i hijaluronski fileri koji efektno podmlađuju kožu“, objašnjava dr Lyle Leipziger , šef plastične hirurgije u Univerzitetskoj bolnici North Shore i medicinskom centru LIJ na Long Ajlendu, Njujork.

U nastavku ćete pronaći vodič protiv starenja koji je odobrio stručnjak za rešavanje vaših briga o nezi kože sada i u budućnosti.

Anti aging tretmani koji zaista deluju

1. Ultrazvučno zatezanje kože

Trenutna preporuka dr Leipzigera za tretman protiv starenja je uređaj Sofwave se koristi za zatezanje kože. Ovaj uređaj podstiče proizvodnju kolagena kako bi se smanjile fine linije i bore. „Sofwave koristi jedinstvenu sinhronu paralelnu ultrazvučnu energiju da učvrsti i zategne tkivo lica“, objašnjava doktor. „Energija ultrazvuka se isporučuje kroz nasadnik koji se drži paralelno sa kožom i može da pokrije veću količinu kože nego prethodne ultrazvučne tehnike. Osim toga, postoji ugrađena funkcija hlađenja koja štiti kožu od pregrevanja, kao i poboljšava udobnost pacijenata tokom tretmana.“

2.Hemijski piling

„Hemijski piling se izvodi nanošenjem hemijskog rastvora obično na lice, ruke i vrat kako bi se uklonio gornji sloj kože kako bi se poboljšao njen kvalitet, tekstura i ton“, objašnjava dr Leipziger. „Hemijski piling takođe može smanjiti fine linije i bore, eliminisati hiperpigmentaciju i pomoći u ispravljanju promene boje usled oštećenja od sunca.“

Dok su jastučići za piling kod kuće uobičajeni, piling u ordinaciji će sadržati znatno veći nivo istog aktivnog sastojka, često AHA ili glikolne kiseline. Dermatolog će odlučiti koliko dugo treba da ga ostavi na koži u zavisnosti od tipa i stanja kože. I odrediti koliko često treba da ponavljate tretman.

3. Neuromodulatori

Injekcije za opuštanje mišića kao što su Botox, Daxxify, Xeomin, ili Dysport „rade na omekšavanju pojave dinamičnih linija i bora nastalih kao rezultat ponavljanih izraza lica“, kaže dr Leipziger. Ova klasa injekcija za opuštanje bora „opušta i sprečava prekomernu upotrebu ciljanih mišića koji stvaraju umoran, težak izgled lica. I smanjuju pojavu finih linija i bora“, objašnjava dr Ariel Ostad, dermatolog i estetski hirurg iz Njujorka.

Imajte na umu da se pun efekat ovih injekcija ispoljava tek nakon jedne do dve nedelje, te je potrebno povremeno ponavljati tretman jer efekat vremenom bledi. Koliko često treba ići na tretmane zavisi godina starosti, dubine bora, želejnog efekta… Dermatolozi kažu da većina pacijenata dolazi na svakih tri do pet meseci.

4. Anti aging tretmani: Hijaluronski fileri

„Hijaluronski fileri koriste moć prirodne supstance koja se nalazi u našem telu da redefiniše i podmladi konture lica“, objašnjava dr Ostad. „Hijaluronska kiselina je molekul koji se nalazi u telu i igra ključnu ulogu u održavanju hidratacije kože. A kako starimo, koža proizvodi manje hijaluronske kiseline, što dovodi do gubitka elastičnosti i čvrstoće.“

„Ubrizgavanjem filera hijaluronske kiseline možemo vratiti volumen u određenim područjima. I obezbediti dugotrajne rezultate uz revitalizaciju celokupnog izgleda“, kaže dr Ostad. Rezultati ostaju primetni i po nekoliko meseci.

5. Lasersko podmlađivanje kože

„Lasersko podmlađivanje kože poboljšava ukupni izgled kože čineći kožu glatkom i elastičnom“, kaže dr Leipziger. Pošto je toplota uređaja negde između neprijatne i blago bolne tokom tretmana, dermatolog će naneti topikalnu kremu za utrnuće na celo lice pre sesije. Intenzivan osećaj toplote, manji otok i crvenilo će se povući otprilike tri sata nakon tretmana.

„Serija laserskih tretmana može poboljšati tonus, teksturu i sjaj kože koja stari, ima ožiljke ili je oštećena suncem“, dodaje dr Ostad. Nekoliko dana nakon tretmana, koža će početi da stvara sitne, tamne kraste koje se ljušte i otpadaju prirodno, otkrivajući novu, zdravu kožu nekoliko dana kasnije. Uz nežno čišćenje, dermatolog može preporučiti korišćenje umirujuće kreme ili masti dok koža zaceljuje.

„Intenzitet i trajanje neželjenih efekata zavisiće od karakteristika lečenja, kao i od agresivnosti lečenja, ali može da potraje jednu do dve nedelje“, kaže dr Ostad. Dermatolog  preporučuje tri sesije u razmaku od jednog meseca, u zavisnosti od cilja koji želite da postignete.

peakSTOCK/gettyimages.co.uk