Ferulinska kiselina: Obožavaćete je ako imate fleke i bore

by | 12 marta, 2023
Ferulinska kiselina

Ferulinska kiselina je moćan antioksidans jer neutrališe oštećenja slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje kože. Nalazi se u ćelijskom zidu biljaka kao što su ovas, pirinač, kikiriki, i pomorandže.

Dematolozi kažu da ferulinska kiselina deluje kao štit od znakova starenja, hiperpigmentacija i crvenila.

Za najbolji efekat, birajte proizvode sa ferulinskom kiselinom koji su upakovani u tamnu bočicu. Čuvajte je na tamnom i hladnom mestu (ne u kupatilu). Ukoliko je vaš serum promenio boju iz narandžaste u braon, to znači da je oksidirao. U tom slučaju nije više tako efikasan ali i dalje je bezbedan za korišćenje. Idealno je da potražite bočicu sa pumpicom kako bi se sprečio kontakt sa vazduhom koji ubrzava oksidiranje.

Ferulinska kiselina: Obožavaćete je ako imate fleke i bore

Kako ferulinska kiselina deluje na kožu?

Smanjuje pojavu bora: Ferulinska kiselina štiti od spoljašnjih uticaja koji izazivaju bore.

Deluje protiv opuštene kože: Slobodni radikali takođe mogu uzrokovati gubitak čvrstoće kože, a ferulinska kiselina deluje kao štit od tog oštećenja.

Umiruje akne: Oksidativno oštećenje može izazvati upalu na koži, koja blokira pore i može dovesti do akni. Antioksidansi, poput ferulinske kiseline, imaju antiinflamatorna svojstva.

Deluje protiv hiperpigmentacija: Zagađenje i zračenje izazivaju fleke i pege, a nanošenje seruma sa ovim sastojkom može da vas zaštiti od toga.

Umiruje crvenilo: Slobodni radikali takođe izazivaju povećanje formiranja krvnih sudova u koži (što dovodi do crvenila), a ferulinska kiselina štiti kožu.

Pojačava efekat vitamina C i vitamina E: Kada se koristi u kombinaciji sa drugim antioksidansima, efekat je jači, a sastojak stabilniji.

Neželjeni efekti ferulinske kiseline

Ferulinska kiselina nema poznatih neželjenih efekata. Međutim, ponekad antioksidansi mogu izazvati iritacije na osetljivoj koži, kao i svaki drugi sastojak. Zato za svaki slučaj, pre korišćenja na licu, testirajte serum na maloj regiji kako biste videli kako će vaša koža reagovati. Ako primetite bilo kakvu iritaciju ili drugu reakciju, ovaj sastojak nije za vas.

Kako se koristi ferulinska kiselina?

Za najbolje rezultate nanesite dve do tri kapi seruma ili kreme ferulinske na čistu, suvu kožu svakog jutra i prstima lagano rasporedite proizvod po licu. Nastavite sa hidratantnom kremom i kremom sa zaštitnim faktorom.

Može da se koristi i ujutru i uveče, u zavisnosti od toga kako vašoj koži više prija. Važno je da je ne kombinujete sa kiselinama (hijaluronska kiselina je u redu) jer se tako smanjuje efikasnost i veća je šansa za iritaciju.

I za kraj, da li vredi kupiti serum sa ferulinskom kiselinom?

Ako imate fleke od sunca i akne, vidljive znakove starenja na koži, ovaj sastojak vam može biti od velike pomoći. Ipak ne treba se osloniti samo na ovaj sastojak, već ga, na primer, možete upariti sa retinolom za još bolji efekat.

Miljana MomirovićProstock-Studio/GettyImagesPlus