Kako da povećate proizvodnju kolagena i izgledate mlađe

by | 13 septembra, 2023
Kako da povećate proizvodnju kolagena i izgledate mlađe; lepa žena nanosi kremu na lice

Naše telo samo stvara kolagen, koji je toliko važan za lepotu kože. Ali iz različitih razloga, rezerve supstance postaju manje, a nove se više ne proizvode tako aktivno. Otkrivamo kako da povećate proizvodnju kolagena.

Kolagen je protein koji se nalazi svuda u ljudskom telu. Nalazi se u mišićima, kostima, tetivama, krvnim sudovima i probavnom sistemu.  Zahvaljujući kolagenu koža izgleda glatko i zategnuto – bez bora. Tokom godina, telo proizvodi sve manje kolagena, zbog čega koža postaje tanja. Na sreću, postoji mnogo načina da ne samo sačuvate kolagen, već i povećate njegovu proizvodnju i izgledate mlađe.

Kako da povećate proizvodnju kolagena

Koristite retinol ili bakučoil

Retinol aktivira gene koji su odgovorni za proizvodnju kolagena i blokira enzime koji uništavaju proteine. Istraživanja pokazuju da se nakon samo 12 nedelja upotrebe proizvoda sa retinolom bore značajno smanjuju bore. Takođe možete koristiti bakučoil. Ovo je biljna, nežnija alternativa retinolu. Takođe stimuliše proizvodnju kolagena, ali postoji manji rizik od iritacije od njegove upotrebe. Zbog toga je idealan za osobe s osetljivom kožom. Nakon nekoliko nedelja redovne upotrebe retinola ili bakučoila izgledaćete mnogo mlađe.

Dodajte vitamin C u svoju rutinu

Ovaj vitamin štiti kolagen u koži od štetnih sunčevih zraka. Pored toga, stabilizuje postojeći kolagen i stimuliše njegovu proizvodnju. Vitamin C se nalazi u kozmetici u različitim oblicima. Ako tražite proizvod (na primer, serum) posebno za zaštitu kolagena, izaberite kozmetiku sa L-askorbinskom kiselinom (L-askorbinskom kiselinom) i tetraheksildecil askorbatom.

Koji kolagen je najbolji i najisplativiji – morski ili životinjski? Stručnjaci otkrivaju

Koristite proizvode koji sadrže peptide

Peptidi su kratki lanci aminokiselina koji čine proteine. Kozmetika koja ih sadrži pomaže koži da proizvodi više kolagena. Potražite reči „dipeptid“, „tripeptid“ i „heksapeptid“ u sastavu proizvoda. Peptidi se ne dodaju samo najskupljoj kozmetici, već postoje i pristupačne opcije.

Jedite namirnice koje sadrže sumpor

Da biste sačuvali kolagen i povećali njegovu proizvodnju, potrebno je da brinete o svojoj koži ne samo spolja, već i iznutra. Zato treba da uvrstite namirnice koje sadrže sumpor u svoju ishranu, kao što su: ćuretina, govedina, žitarice, leblebije, zeleno lisnato povrće i luk.

 

L&Z preporučuje:

MORSKI KOLAGEN

izvađen je iz riba toplih mora, proverenog porekla. Francuski istraživači, analizirajući neverovatne karakteristike MORSKOG KOLAGENA, formulisali su tretman za kosti i kožu kojima je potrebno zaštitno dejstvo. Njegova jedinstvena tekstura prodire odmah, stvarajući zaštitnu barijeru za kosti i kožu. Bogat je masnim kiselinama i proteinima. Sadrži hidrosipolin, supstancu koja ishranjuje kožu. Omogućava svim slojevima kože poboljšanje razmene energije, kao i regeneraciju hrskavice, čime se usporavaju efekti starenja. U potpunosti je bioraspoloživ za organizam. Jača i regeneriše kosti, zglobove, mišiće, tetive i ligamente. Pomaže formiranje nove hrskavice. Poboljšava elastičnost i čvrstinu kože, čime usporava znake starenja. Usporava opadanje kose, a slabim vlasima daje volumen. Regeneriše slabe i oštećene nokte.

 

VLG/gettyimages.co.uk